loopbaanbegeleiding

 Outplacement, reïntegratie, spoor2 of een carrièreswitch allemaal soorten loopbaanbegeleiding. De kern is: welk werk wil je en wat past bij je.

In deze blog leg ik uit welke soorten loopbaanbegeleiding er zijn, wat de verschillen zijn en wat de overeenkomst is.

Elk van de bovenstaande trajecten: outplacement, reïntegratie, spoor2 of een carrièreswitch, heeft te maken met de vragen ‘wat wil ik’ en ‘wat past bij mij’. Dit zijn twee verschillende vragen. Het kan zijn dat werk bij je past qua kennis en vaardigheden maar wil je dit dan ook? Soms wil je een baan maar heb je dan ook de kennis, vaardigheden, kwaliteiten in huis om dit te doen. Nadat je weet wat je wil, welk beroep hierbij past, kun je ook de weg er naartoe uitstippelen.

Veel kun je zelf doen en enkele stappen kun je beter met een loopbaancoach doen

Om te weten welke baan bij je past en wat je wilt, zijn er testen. Het is een hele snelle manier om inzicht te krijgen in je voorkeuren. Echter is deze manier maar een heel klein stukje van de puzzel om tot duurzaam werk te komen. Het helpt wel al om een richting te gaan onderzoeken. Het is een eenzijdige richting. Om DE richting(en) te krijgen, is loopbaanbegeleiding van meerwaarde.

Vraag het 7 stappenplan aan hiermee kom je al tot de kern in wat je wil. Weet je al wat je wil dan kun je ook nagaan welke baan bij je past. Via de site nationaleberoepengids  of het uwv werksite kun je nagaan naar welke beroepen jouw voorkeur uitgaat.

Hierna gesprekken met een loopbaancoach is een goed traject.

Outplacement, carrière switch, re-integratie of spoor2, bij elke levensfase kijk je anders naar werk

Welke werk past bij mij, het antwoord op deze vraag is in elke levensfase anders. Het ligt eraan hoe lang je  nog moet en wil werken, wil je fulltime of parttime werken, welke balans privé / zakelijk wil je, hoe is je financiële situatie, hoe is het met je je gezondheid etc. Ook gaat het er om of je carrière wilt maken in een verticale lijn (hoger in de ladder komen) of in een horizontale lijn (meer verschillende functies op gelijk niveau).

Beginnen we bij het begin

Je hebt hulp nodig bij je loopbaan en je gaat op zoek naar een coach. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Veel andere benamingen voor hetzelfde namelijk:  het begeleiden in de zoektocht naar ander passend werk. In alle gevallen ga je kijken met een specialist in loopbaan wat jij wilt en welke baan bij je past. Het overkoepelend woord is loopbaanbegeleiding. En voor de naam loopbaanbegeleiding zijn dan ook weer verschillende naam varianten: loopbaancoaching, loopbaanontwikkeling, loopbaanadvisering, loopbaantraject.

En wat nu?! Dit is veelal de vraag die ik als loopbaancoach, carrièrecoach, re-integratiecoach krijg gesteld. Snap jij nog wat ik doe? Ik ben coach maar gebruik verschillende benamingen voor de begeleiding die ik doe. Dat kan en dat mag. Loopbaancoach is een algemene term. Vaak heeft deze loopbaancoach een richting waarin hij/zij zich in gespecialiseerd heeft. De carrièrecoach in carrière loopbaanstappen. En het woord zegt het al iemand wil verticaal of horizontaal doorgroeien in zijn werk. Deze coach heeft veel zicht in beroepen, opleidingen en soms ook in de bedrijfsprocessen. De re-integratiecoach spoor1 en spoor2 daarentegen heeft veel kennis van de wet poortwachter, de arbeidsmarkt en weet te analyseren of werk past bij de persoon en de mogelijkheden.

Keuzestress

Daarnaast krijg je door het enorme aanbod aan loopbaanbureau’s te maken met keuzestress. Keuzestress is vaak niet het gevolg van het enorme aanbod om een keuze te maken maar deze stress komt achteraf om de hoek kijken. Herken je deze gedachte ‘heb ik wel het juiste bureau gekozen’, ‘is het programma wel toereikend om werk te vinden’?. Om deze stress te vermijden is het goed om bij drie verschillende loopbaancoaches een afspraak te maken. Je gaat dan bij elke loopbaancoach na wat jij kunt halen bij de coach. Past dit bij jou, dan gewoon de keuze maken en niet langer oriënteren voor een ander bureau, anders blijf je twijfelen.

Loopbaanbegeleiding: de loopbaancoach

De loopbaancoach is de persoon die zich gespecialiseerd heeft met de begeleiding van werkzoekende mensen. Buiten dat de loopbaancoach je goed kan helpen met de (her)oriëntatie naar werk, is het aanbevolen om kennis te hebben van stress en kunnen motiveren.

Als het ontslag een eenzijdig besluit van de organisatie is, dan valt dit rauw op je dak. Soms zie je niet hetzelfde als de organisatie. De rede is niet herkenbaar en je blijft met een bitter gevoel zitten. Het voelt alsof men de stok heeft gevonden om de hond te slaan. Een goed loopbaan specialist helpt je ook door deze emotie heen.

Ik schrijf al ‘een goed specialist’. Loopbaancoach is niet zomaar een beroep dat iedereen kan doen. Je hebt een loopbaancoach en de loopbaancoach. Zeker kunnen meer mensen een goed gesprek voeren. En kunnen ook veel mensen een test lezen en misschien ook nog uitleggen. Maar dit is niet alleen loopbaancoaching. Een goed loopbaancoach helpt je om zelf te gaan ervaren en zien welk werk bij je past. Hij / zij kijkt naar je mogelijkheden, naar je wensen en naar je verlangen. Loopbaanbegeleiding heeft met meer factoren te maken dan alleen je vaardigheden en kennis. Ook zou het fijn zijn als deze loopbaancoach in de loopbaanbegeleiding bij gedwongen ontslag kijkt welke emoties jou dwars zitten zodat hieraan gewerkt kan worden. Het is vaak een rouwproces waar je inzit. Mijn advies is om een vrijblijvende afspraak te maken met twee of drie verschillende loopbaancoaches. Zet vragen op papier en stel die bij alle coaches. Het levert je heel veel op!

Onderstaand ga ik in op enkele veel gebruikte termen:

Re-integratie en spoor1 en spoor2, reorganisatie, outplacement, carrièreswitch en loopbaantraject

Re-integratie: spoor1 en spoor2.

Ben je ziek dan krijg je te maken met spoor1 en spoor2. Spoor1 is zoeken naar passend werk bij je eigen werkgever. Bij spoor2 is het zoeken op de arbeidsmarkt naar een passende baan. Spoor2 wordt ingezet zodra blijkt dat er geen passend werk is bij de eigen werkgever. En op zijn laatst is dit bij het begin van het tweede ziekte jaar. Een arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheden binnen de organisatie en geeft advies uit als een spoor2 moet worden opgestart. Bij re-integratie of spoor2 krijg je een re-integratiecoaching toegewezen. Ook zelf kun je bij je werkgever aangeven dat je begeleid wil worden door iemand specifiek. Als de werkgever wil dan zal hij in contact treden met de reïntegratiecoach om afspraken te maken. Deze coach dient op de hoogte te zijn van wettelijke aspecten ‘wet poortwachter’. Ook moet de coach een goed netwerk op de arbeidsmarkt hebben om jou te kunnen bemiddelen naar passend werk.

Reorganisatie.

Veel mensen denken bij reorganisatie ‘ontslag’. Weet je dat reorganisatie niet altijd wil zeggen dat er ontslag wordt aangezegd. Processen kunnen worden aangepast. De inhoud van functies kunnen worden aangepast. Afdelingen toegevoegd of afdelingen samenvoegen. Het woord zegt het al Re (her) organiseren. Hier staat niet ontslaan, hier staat veranderen, herschikken. Het gevolg kan wel zijn dat jij de nieuwe functie, of de nieuwe afdeling niet fijn vindt. Ook kan het zijn dat jij de verandering niet kunt bijbenen in kennis en kunde. Je kunt dan enkele dingen doen: loopbaancoach inschakelen en kijken welke mogelijkheden er nog binnen de organisatie zijn of je kunt extern gaan kijken en dan heet het outplacement.

Outplacement: vertaald ‘Buiten plaatsen’.

Binnen de organisatie is geen plaats meer. De organisatie kan dit besluit nemen maar ook jij kunt (in samenspraak met de organisatie) de keuze maken om op de externe arbeidsmarkt te zoeken. Dit kan omdat de functie vervalt of dat je vaardigheden en kwaliteiten niet meer binnen de organisatie passen. Kortom je past niet meer in je werk en bij de werkgever. Een eenzijdig besluit vanuit de organisatie om je te ontslaan. Ook kan het een besluit van jullie beiden zijn, het werk past niet meer, je ziet dit in en wilt graag de organisatie verlaten. Veelal werkt de werkgever mee aan de zoektocht naar een andere baan. Deze zoektocht heet dan outplacement. Een specialist op het gebied van arbeid en de arbeidsmarkt gaat dan met je aan de slag. Een loopbaancoach. Veelal biedt je werkgever dit traject aan en mag jij het outplacementbureau kiezen. Waar moet je dan op letten bij jouw keuze? Dit is afhankelijk van wat jij wilt. Kijk eens bij mijn aanbod. Om iedereen te kunnen helpen heb ik drie manieren van begeleiding in het anders werkt programma.

Carrière switch

Je wilt wat anders maar het is nog niet duidelijk wat. Of je weet het al en weet niet goed hoe de switch te maken. Een carrièrecoach of loopbaancoach kan je hierbij helpen.

Loopbaantraject

Wanneer is een loopbaantraject zinvol?

  • Voordat je de school hebt afgesloten, of je net start bij een werkgever
  • Als je een carrièreswitch maakt en bij een nieuwe werkgever start.
  • Ook kan het om de zoveel jaar zijn. Een soort APK dat je om de 3 jaar kunt doen. In veel cao’s is dit opgenomen. Je kunt dan nagaan of je nog op de juiste plek zit, of het werk nog bij je wensen past, of je naar iets anders wilt doorgroeien, of je nog up to date bent met je vak. Een loopbaancoach is dan de juiste persoon.

Bij loopbaanbegeleiding kan ook aan de orde komen, je persoonlijke effectiviteit, hoe je je kunt profileren maar ook hoe je stress kunt verminderen of voorkomen. En dit helpt dan om dat werk te krijgen wat jij wilt. In mijn loopbaanbegeleiding is dit ook meegenomen.

Zo zie je maar dat bij elke switch van baan, gedwongen of niet, met dezelfde vraag begint ‘wat past bij mij?’ Met de links aan het begin van dit artikel kun je al een heel eind komen om een antwoord op deze vraag te krijgen. Met een gesprek kun je werken aan duurzaam werk en motivatie in je werk.

Weet je dat je bij mij een vrijblijvende gratis eerste afspraak kunt inplannen! Neem contact op.

Veel werkplezier!

Hartelijke groeten,
Carin

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.