Wat is loopbaacoaching

Loopbaancoaching is ondersteuning geven bij je loopbaan. Het is vaak gericht op professionele en persoonlijke ontwikkeling in het werk. De begeleiding vindt plaats via gesprekken met een loopbaancoach. Loopbaancoaching wordt ingezet bij vragen gerelateerd aan werk, carrière en opleiding. Het doel van loopbaancoaching is om zelf te bepalen welke richting je uit wil.

Hierbij horen ook inzichten over:

  • Wat betekent werk voor me
  • Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten
  • Wat zijn mijn drijfveren / talenten, verlangens en behoeften
  • Welke werkzaamheden geven mij energie, en welk werk kost me veel energie
  • Waar loop ik in mijn werk tegenaan, wat kan ik doen / veranderen

Bij het zoeken op antwoorden worden vaak testen ingezet. Op verschillende internetsites zijn gratis testen te vinden. Loopbaancoaches gebruiken hun testen die ze inkopen.

Loopbaancoaching of toch niet?

Meestal is het uitgangspunt bij een loopbaanvraag gericht op: wat wil ik nog? wat doe ik over 5 jaar? De functie voelt niet meer goed, te weinig uitdaging? Als de loopbaancoach vervolgens begint te exploreren dan kom je erachter dat veel meer achter deze vragen zit. Mensen gaan ook op zoek naar ander werk om van een ongenoegen en disbalans af te komen.

Echter is dit niet de oplossing van het probleem. De oplossing is om het probleem te onderzoeken en eerst hieraan te werken. Mijn schoonvader zei altijd ‘wat je hier laat liggen, raap je daarachter weer op’. Een hele wijze uitspraak voor een man die in 1913 geboren was en nauwelijks van psychologie had gehoord. Hij zei namelijk dat als jijzelf niet verandert het blijft zoals het is. Ook in je nieuwe baan ga je weer tegen dit ongenoegen of de disbalans aan lopen.

Veelal komt een loopbaanvraag voort vanuit een ongenoegen of een disbalans

Herken je onderstaande uitspraken?

Ik ga met tegenzin naar het werk, de sfeer is niet meer goed, ik maak heel veel uren en er is geen balans werk – privé meer.Ik heb geen energie meer, komt dit doordat ik het thuis het ook druk heb, of komt het door mijn leeftijd? Ik loop tegen mijn manager of collega’s aan, het is niet de eerste keer dat ik dit heb. Ik vind mijn werk saai, en daarnaast is er alleen maar hectiek en geruzie. Ik kan er niet mee omgaan hoe er met klanten wordt omgesprongen. Dit is een greep aan uitdrukkingen die ik als loopbaancoach tegenkom bij een intake.

Eerst aan jezelf werken en dan pas aan je loopbaan

Werk je niet eerst aan jezelf dan is de kans groot dat je bij de andere functie of baan na een tijdje weer tegen hetzelfde aanloopt. En dit wil je niet, toch?

Het aan jezelf werken wordt persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke effectiviteit genoemd. Misschien ook bekende termen voor je. Een persoonlijke effectiviteitstraining wordt vaak door je manager aangeboden als die een disbalans bij je bemerkt. Als je niet goed in het team werkt, of steeds weer tegen andere mensen aanloopt en/of je het werk niet naar behoren uitvoert. De training dient er dan voor dat jij beter kunt functioneren. Terwijl jij denkt, ‘was ik hier maar weg, had ik maar een andere baan’.

In principe had ik als titel ook kunnen schrijven waarom loopbaancoaching en persoonlijk effectiviteit tegelijk aanpakken?

Kan een loopbaancoach je dan ook helpen bij deze vraagstukken. Ligt aan de coach en zijn opleiding. Iemand in de eigen ontwikkeling en bij persoonlijke effectiviteitsvragen begeleiden is net iets anders. Veel loopbaancoaches kunnen dit met je oppakken. Zijn het diepgaande vragen waarbij verlies & rouw, trauma of overspannenheid (stress) onder zit dan kan een loopbaancoach je niet altijd helpen. Dan is een counselor of psychotherapeut de aangewezen hulp.

Hoe weet je nu of het een loopbaanvraag is of een andere vraag is

Ga eens voor jezelf na welke loopbaanvraag je hebt. Wil je werkelijk carrière maken. Is het al altijd de droom geweest om directeur te worden of een secretaresse te zijn die 10 talen kent. Is de huidige baan de springplank naar…. Of heb je dit werk maar geaccepteerd om daarna verder te groeien. Dan is het een loopbaanvraag.

Ga na wat je mist in de huidige baan en wat je stoort in je huidige baan; Dat wat je mist is meestal een loopbaanvraag en dat wat je stoort is een persoonlijke ontwikkelingsvraag

Wat zijn nog persoonlijke ontwikkelingsvragen;

Hoe kun je het vinden met je collega’s. En met je manager?

Hoe is je energie, is deze ‘s ochtends goed of heb je dan al een lage energie. Kun je ‘s avonds nog veel ondernemen of plof je zo op de bank omdat je opgebrand bent. Ga dan na wat je energievreter is en bestel het gratis e.book: spoor zelf je stressoren op en leer relaxen.

Tips om verder te komen in je loopbaan

#werk aan jezelf, alleen jij kunt veranderen waardoor je omgeving mee verandert (of niet), jij kunt niet afdwingen dat andere mensen veranderen

#zoek mensen op die positief zijn en die je ook van waardevolle feedback voorzien. Geen meepraters zij zorgen er net voor dat jij in je negatieve emotionele toestand blijft of zelfs verder afzakt

#breng balans aan daar waar jij dit nodig hebt, weet goed wat jij nodig hebt en streef dit na

#heb je bovenstaande gedaan, ga dan na welke loopbaanstap je wil gaan maken

Wil je met een professional loopbaancoach praten over je loopbaan of  je stress verminderen maak dan een vrijblijvende afspraak
Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.