Sinds een jaar maak ik deel uit van een groep hormoon experts. We zijn aangesloten bij Francisca van den Berg. En uit het niets gaf ze in onze app aan ‘ik ga een summit organiseren, wie heeft er zin in om een workshop van 45 minuten tijdens deze summit te houden?’ En zoals ik ben, meteen enthousiast, gaf aan dat ik graag de workshop ‘zo ga je gezond om met werkstress’ wilde geven. En daarnaast ook een workshop over de overgang.
En zo kwam het dat ik vorige week deel uitmaakte van de summit met de onderwerpen werkstress en overgang.
Zo moedig als ik ben om me op te geven, zo precies ben ik bij het maken van een workshop. Ik wil zo graag mensen verder helpen als ze vastlopen in hun werk dat ik teveel wil vertellen. En zo moest ik de workshop ‘zo ga je gezond om met werkstress’ gaan inkorten. Met de informatie had ik een avond kunnen vullen.
En dan komen de creatieve oplossingen. Net zoals vroeger op school als ik een werkstuk moest maken van maximaal 10 kantjes. Kleiner lettertype, de zijranden wat kleiner en ook de boven en onder witruimte wat kleiner. Maar hoe doe ik dat bij een presentatie. Ik kreeg van mezelf een lesje ‘minder is meer’.
Ik neem jullie mee in deze workshop en belicht een tikje van de sluier.
En toen brak de avond aan. Mijn summit was gekomen, de summit van werkstress. Er waren 50 deelnemers online aanwezig. Het was wel spannend omdat ik met webinargeek moest werken. Ik had hier nog nooit mee gewerkt. Ik zou niemand kunnen zien. Zat dus in principe tegen mezelf te praten. Tenminste zo voelde dat voor mij. Bij de start van de summit schoot ik in gedachten die ervoor zorgden dat ik nerveus werd. Ik bemerkte al snel dat mijn hartslag omhoog ging en toen ik me daar bewust van werd ging ik me focussen op mijn presentatie.
Ik nam een flinke hap lucht die ik diep naar binnen zoog en startte toen mijn presentatie. “Goede avond fijn dat jullie erbij zijn.” Na 15 minuten stelde ik de vraag ‘is stress gezond’? Antwoord: stress is gezond, het is alleen niet altijd even nuttig. Net zoals bij mij aan het begin van de presentatie. Het wordt ongezond als stress chronisch wordt. Ik wil hier niet verder op ingaan. In mijn blog kun je meer lezen over stress.
Hierna vroeg ik ‘is het gezond om in een werkflow te zijn’. De 90% van de deelnemers zeiden ja. Hierop zei ik nee, werkflow voelt heel prettig, en geeft je misschien wel energie en een goed gevoel aan het eind van de dag. Echter, je bemerkt op dat moment geen lichaamssignalen meer, noch heb je door dat je rust nodig hebt. En vaak werk je de pauze door, vergeet je naar wc te gaan omdat je het maar lastig vindt om te stoppen met werken. En ook werkt dit snaaien in de hand, of je eet zonder aandacht en blijft maar dooreten. Aan het eind van de dag heb je een voldaan en moe gevoel.
Vervolgens heb ik over de drie waardevolle tussendoortjes verteld, waarmee je meer energie hebt tijdens je werkdag en zo ook als je thuiskomt. En zodat je ook tijdens je werkflow nog meer uit je werk kan halen.
Dit doe je met de micro, meso en macro tussendoortjes. Je denkt al snel aan iets om te eten. Nee het gaat hier om rust tussendoortjes.
We hebben ongeveer een concentratieboog van 45 minuten. En dan zou je 10 minuten moeten pauzeren. Maar dit doet bijna niemand. En als je die tien minuten gaat benutten om je berichtjes op de telefoon te bekijken dan heeft deze pauze een averechts effect!
Wat kun je dan wel doen?
- Houdt elke 45 minuten een micropauze. Dit is een pauze van 1 minuut door kort ‘niets’ te doen, denken en voor je uit te mijmeren. Misschien kort je ogen te sluiten. In deze tijd slaan je hersenen alles van de afgelopen tijd op, hetzelfde wat je computer ook doet als je de instelling automatisch opslaan hebt gekozen.
- Hou 3 keer per dag meso pauzes. Dit is een langere bewustwordingstijd van 3 minuten. In deze 3 minuten ga je na hoe je je voelt, ga je goed doorademen en voel je wat je nodig hebt.
Dit doe je door kort te stoppen met dat waar je mee aan de slag bent en pas op de plaats te zetten. Scan je lichaam, misschien voel je ergens een kriebel, krampje, spanning, ontspanning. Scan je mindset, je gedachten, je gevoelens. Doe dit 1 minuut
Ga dan naar je ademhaling. Deze kun je volgen of je gaat de ademhaling veranderen door dieper en langzamer te ademen. Doe dit 1 minuut.
Ga dan weer naar je lichaam, scan dit weer. Voelt het lichaam anders aan dan 2 minuten geleden? En zijn de gedachten anders, of staat er toch nog eentje op de voorgrond. En je gevoel, is dit nog hetzelfde. Vraag je dan af wat heb ik nu nodig. Moet je nog iets rechtzetten, heb je een langere pauze nodig, misschien heb je iemand nodig om even tegenaan te praten… - Hou 2 keer per dag een macro pauze van 30 minuten. De eerste keer is je middagpauze, of lange pauze gedurende je werkdag. Gebruik deze tijd om af te schakelen, te eten en even buiten te lopen. Ga niet op je telefoon kijken, want dit is geen pauze.
De tweede keer is bij thuiskomst. Ga niet meteen aan de slag met van alles en nog wat. Je blijft dan in de waan van de dag, maar ga ergens zitten / liggen niets doen. Voor je uit mijmeren, rustig muziekje op de achtergrond. En na 30 minuten niets, ga je verder met je vrije tijd programma.
Als je deze drie tussendoortjes gaat invoeren zul je zien dat je veel meer energie hebt en je efficiënter werkt.