Cliënten willen rust om aan hun herstel te kunnen werken. 
en Wat nu?! levert die rust op een aantal bijzondere wijzen.

Stressbegeleiding

In de natuur kom je tot rust

Op de boerderij begeleid ik mensen die uitgevallen zijn, of op het punt staan uit te vallen door stress, overspanning, een burn-out en verlies & rouw. Op basis van ieders uniek verhaal en behoefte wordt de beste training uitgezocht.

In 9 haltes van werkstress naar werkgeluk

Ik heb een negen haltes ontwikkeld waarbij ik een individueel en gepersonaliseerd traject aanga met cliënten, om zodoende weer werkgeluk te creëren.
 
Er zijn binnen deze reis verschillende mogelijkheden:

  • De volledige individuele negen haltes, van meer rust tot het opbouwen van weerstand en het hervinden van je kracht;
  • De 3 x 3 groepsroute met drie maal aanwezigheid op de boerderij;
  • De Rust Module: 10-weken programma gericht op rust creëren en timemanagement;
  • De Vitaliteit Module: 10-weken programma gericht op voeding, beweging en ademhaling om weer de juiste balans in je hormonen te creëren;
  • De Loopbaan Coaching Module: gericht op zingeving en werkstressoren a.d.h.v. verschillende methodes.

Elke optie begint met een intake, waarbij ik persoonlijk kijk naar wat bij jou als persoon en bij jouw werkgever past. Ook bekijk ik hier samen met jou wat de beste opties zijn voor financiering. Vervolgens stel ik een offerte op met een voorstel voor het coaching traject, waarna we samen aan de slag gaan.

De negen haltes naar werkgeluk

Deze reis met negen haltes kun je volledig of per module bewandelen. Ook kun je ervoor kiezen om dit individueel en op jouw eigen tempo uit te voeren, of als groepstraject tijdens 3 x 3 dagen op mijn boerderij.
 
Bij de groepsoptie is er na twee maanden nog een individueel gesprek van twee uur om na te gaan wat er nog nodig is en hoe het tot dan toe gaat. Ook kan dan het plan van aanpak mogelijk worden bijgesteld en gaan we na of er nog behoefte is aan een opvolgend gesprek.
 
Bij het individuele traject, bijvoorbeeld bij een burn-out, is er meer nazorg. Het plan van aanpak is dan het terugkeerprogramma dat met de werkgever wordt besproken. Ook wordt er dan een buddy aangewezen binnen jouw organisatie of wanneer dit niet mogelijk is, doe ik dit zelf met een op-prijs.
 
De negen haltes bestaan uit:

De ‘rust’ module
Halte 1. Onrust
Gecentreerd rondom mijn weggever, het ‘beperk je piekeren in 2 minuten’ spel. Ik introduceer hier de kracht van de gedachtes en laat je zien dat je gedachtes iets zijn wat je hebt en niet wat je bent. Ik leer je om uit deze gedachtes te kunnen stappen en we starten met mindfulness.
 
Halte 2. Hulp inschakelen
Volgens het Eisenhower model (kwadrant van Covey) gaan we opzoek naar wat jij nu écht belangrijk vindt. Hoe wil jij je leven leiden?

Daarna maken we samen je agenda leeg en plaatsen alles in hokjes van belangrijk en onbelangrijk, tot iets wat moet gebeuren of mag gebeuren. Vervolgens duiken we in jouw stressoren en kijken we wat we kunnen gebruiken om alles makkelijker te maken voor jou.
 
Wanneer iemand een burn-out heeft, ga ik ook in gesprek met de gezinsleden. Hierbij ga ik samen met hen kijken naar welke taken overgenomen kunnen worden en hoe de directe omgeving de cliënt het beste kan bijstaan.

Halte 3. Rust
Hier gaan we helemaal in op het vinden en nemen van rust. De focus ligt op slapen, mediteren en rusten. We bekijken welke emoties op de voorgrond leven en wat we hiermee kunnen doen. Samen zetten we je huidige gedrag om in nieuwe gewoontes waarmee je beter voor jezelf zorgt.
 
Ook beginnen we al met een opzet naar de juiste voeding, beweging en dagindeling om optimaal tot rust te komen. Als afsluiter van deze halte neem ik je mee in de kracht van geluid tijdens een klankschalenconcert. Hierbij kan jij je mee laten slepen door geluid en échte rust ervaren.

De ‘vitaliteit’ module
Halte 4. Vitaliteit
Stress wordt vaak mede veroorzaakt of versterkt door onze voeding en beweging. Daarnaast hebben je hormonen een enorme invloed op je lichaam en kan een slechte hormoonhuishouding leiden tot uitputting.
 
Daarom onderzoeken we bij deze halte jouw vitaliteit. We bekijken je eetpatroon, beweegpatroon en je hormoonhuishouding doormiddel van verschillende vragenlijsten. Hier baseer ik een advies op. Daarna gaan we samen werken aan een eigen receptenboek waarin we opschrijven hoe jouw huidige situatie tot stand is gekomen, hoe je in deze puree bent geraakt als het ware.

Halte 5. Zelfmanagement
Ben jij je al bewust van je valkuilen, kwaliteiten en persoonlijkheden? Heb je enig idee hoe jij je van nature beweegt en je gedraagt of wat is aangeleerd? Hier gaan we samen naar kijken tijdens deze halte. Op basis hiervan herschrijven we jouw eigen receptenboek van de vorige halte. Vervolgens focussen we ons ook op je fysieke triggers en hoe je deze beter kunt herkennen en opvangen, om zo uit je stress te komen en blijven.

Halte 6. Energie
Hoe gaat het met je energie? Dat staat centraal in deze halte. We bekijken nogmaals je agenda, je fysieke en mentale conditie. Daarna bepalen we samen wat er nodig is voor jou om je energie vast te houden en wat triggers zijn voor jouw energieverlies. We kijken hiernaar via de cirkel van invloed en betrokkenheid.
Ook maken we de opstap naar meer veerkracht. Want meer veerkracht betekent een betere omgang met emoties en problemen, waardoor er minder stress en meer energie overblijft.
 
De ‘loopbaan coaching’ module
Halte 7. Veerkracht
We bekijken samen waar je stress ervaart en pakken terug op je gedachten, geconditioneerd gedrag en je normen en waarden. Vervolgens gebruiken we de Roos van Leary, DISC en een schaakspel om zo te bepalen wie en wat jou beweegt in het leven. Van wie ervaar je druk en wie kan je juist inzetten wanneer je hulp nodig hebt? Hier komen we zodoende samen achter.

Halte 8. Werkkracht
Hier ga je een test maken om erachter te komen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je werk. Ook ga je hierdoor leren wat zingeving voor jou betekent. Daar baseren we vervolgens een loopbaanopstelling op. Dan bekijken we samen welke kwaliteiten jij graag nog wil gaan inzetten en welke werkomstandigheden belangrijk voor jou zijn. Tevens zullen we het hebben over hoe je dit bespreekbaar kunt maken bij jouw werkgever.
 
Halte 9. Daadkracht
Dit is dé laatste halte naar jouw werkplezier. Je gaat oefenen en keuzes maken. We maken samen een plan van aanpak en ik begeleid je bij het maken van de eerste stappen.

Voor werkgevers

Deze negen haltes kunnen ook als preventieve stress-tool worden ingezet door werkgevers:
De 3 x 3 dagen op de boerderij is een mooie optie om de werknemers te leren omgaan met stress. Ze krijgen hierbij inzicht in zichzelf en hun omgeving, leren met hun omgeving om te gaan zonder in de stress te schieten en wat ze nog willen bereiken in hun loopbaan. Jij als werkgever hebt hier baad bij, want zodoende valt de werknemer minder snel ziek uit door werkstress en komen ze met meer plezier en motivatie naar hun werk wat weer zorgt voor efficiënter werk.
 
Andere mogelijke preventieve tools voor werkgevers zijn de trainingen en workshops:

  • Mindfulness op de werkplek of Mind-Walk
  • DISC of Roos van Leary als communicatie tool / team samenstelling of om inzicht van het team over het team te krijgen
  • Gezond omgaan met werkstress. Dit is een korte workshop van 2,5 uur waarin alle aspecten van de negen haltes naar voren komen, met oefeningen en tips.

Trainingen en workshops

Mindfulness Training
De kerngedachten van Mindfulness is leven met aandacht en leven in ‘het hier en nu’. De tegenhanger is alles doen op de automatische piloot. Eén van de redenen waarom Mindfulness zo populair is op dit moment, is dat veel mensen ontzettend druk zijn en op een stressvolle manier leven. Met de Mindfulness training worden de deelnemers zich meer bewust van de processen die hen beheersen en wordt de focus vervolgens weer meer op het hier en nu gelegd.
 
Mindfulness heeft vele voordelen: het verlaagt stress, het brengt je dichter bij jezelf, het vermindert vergeetachtigheid, het verlaagt de kans op depressies en het zorgt voor een betere nachtrust.
 
en Wat nu?! Biedt diverse vormen van mindfulness trainingen aan met verschillende tijdsduren. Bij de meeste trainingen worden ook de ezels ingezet voor meer ontspanning middels pansage, het verzorgen van de ezels op een hele ontspannen manier. Dit is het imiteren van lichaamshoudingen en -uitingen met de ezels, zoals ezels dat ook met elkaar doen.

Mind-Walk Training
In de natuur kom je tot rust en herstel je veel sneller van stress. Het krachtigste groepstraject naar meer energie is de tien-sessies Mind-Walk training. Is het tijd om je batterij weer op te laden? Recharge jezelf dan met deze tien outdoor-trainingen!
In deze trainingen met verschillende thema’s, loop je jezelf naar balans. Er worden leuke materialen gebruikt en heerlijk, ontspannende oefeningen in verwerkt.
 
Wat is Mind-Walk?
Mindful wandelen, gecombineerd met invloeden uit de tai chi / yoga, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Deze oefeningen zijn geïntegreerd in een wandeling van ongeveer drie tot max. vijf km per keer, onder begeleiding van een coach. Het is een veilige, effectieve manier om je gezondheid en fitheid te verbeteren, zowel geschikt voor beginnende als gevorderde wandelaars van alle conditieniveaus.

Verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties waarbij men mijn hulp kan gebruiken. Hieronder schets ik een aantal hiervan en mijn mogelijke ondersteuning hierbij. Herken jij jezelf in een van deze situaties? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Je bent ziek uitgevallen

In de natuur kom je tot rust en herstel je veel sneller van stress. Zo leer je weer ontspannen door de gewoontes van de dieren en de frisse lucht. Het krachtigste traject binnen en Wat nu?! is het bovenstaande 3 x 3 negen haltes groepstraject. Daarbij ben je één dag of twee dagen in de week op de boerderij aanwezig, in de natuur. Tijdens dit groepstraject zijn er ook diverse individuele gesprekken om te achterhalen wat je stressoren zijn en om je hiermee te leren omgaan. Samen gaan we aan de slag zodat jij je weer energiek voelt, je veerkracht terugkrijgt en het dagelijkse leven weer aankunt. Ook in de volgende fase begeleid ik je. Zo help ik je ook bij de terugkeer naar je werk. Dit gaat in samenspraak met je werkgever, casemanager en/of bedrijfsarts. Je terugkeer dient immers blijvend te zijn zonder terugval. Samen gaan wij hiervoor.
 
Samengevat bestaan deze negen haltes uit drie fases, die ook apart uit te voeren zijn:
Fase 1: drie haltes vooral gefocust op stress: mindfulness, gedachten, lichaamstaal, timemanagement en positieve gezondheid.
Fase 2: drie haltes vooral gericht op vitaliteit. Reset je hormonen met een focus op eten, drinken, slapen, beweging en zelfmanagement.
Fase 3: drie haltes gefocust op loopbaancoaching. Bekijken van werkstressoren (a.d.h.v.: roos van leary, DISC, lichaamstaal, gedrag), gaan diep in op overtuigingen, zingeving – talenten en kwaliteiten, leren praktisch solliciteren en richten ons op lichaamstaal.

Ben je nog niet ziek uitgevallen maar het gaat niet meer?

Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe sneller jij je beter voelt. Betrap jij jezelf er steeds vaker op dat je onrustig bent en zit te piekeren? Kun jij je niet meer ontspannen en komt je werk niet meer gestructureerd af? Werk je steeds vaker over en loop je constant tegen hetzelfde aan? Of heb je een verlieservaring? Wacht dan niet langer, grijp nu in. Wachten zorgt alleen maar voor minder energie en meer frustratie. Start met een nieuw begin en maak een vrijblijvende afspraak met mij.

Ook voor kleine stress veroorzakers

Ook voor kleine stress veroorzakers
Snel en zonder stress je presentatie houden, een sollicitatie- of acquisitiegesprek houden? Dat kan. Ook bij kleine
stresssituaties die verlammend werken help ik je. Met twee coachingsgesprekken kun jij jezelf al vol zelfvertrouwen en zonder verlammende stress presenteren.

Preventief

Gewoon omdat je stress de baas wilt blijven, zijn er vier preventieve (groeps)trainingen beschikbaar.

Bekijk onder het kopje ‘Trainingen en workshops’ de verschillende trainingen rondom mindfulness die kunnen ondersteunen bij verschillende trajecten.

Verlies & Rouw

Stress kan ook worden veroorzaakt door rouw. Rouw zelf kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan zo simpel zijn als een thee kopje wat stuk gaat waar veel emotionele herinneringen aan vastzitten. Het kan het verlies van een baan of een verhuizing zijn. Maar het kan bijvoorbeeld het verlies van een dierbare in een al moeilijke tijd zijn. Wat de reden ook is, oud zeer kan in het huidige moment nog veel stress veroorzaken. Lees verder op de pagina Verlies & Rouw voor de mogelijke ondersteuningen hierbij.

Financieringsmogelijkheden

Voor meer informatie over de mogelijkheden van financiering, zie het laatste kopje op de pagina Loopbaan.

Hoe voorkom ik werkstress?

Download de Checklijst!

Loopbaan- coaching en stressbegeleiding op de boerderij.

Onze boerderij ‘Onger Jen Eech’ ligt al ruim 200 jaar prachtig gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, op de Bocholtzerheide.