Cliënten willen rust om aan hun herstel te kunnen werken. 
en Wat nu?! levert die rust op een aantal bijzondere wijzen.

Stressbegeleiding

Maatwerk


In de natuur kom je tot rust

Op de boerderij begeleid ik mensen die uitgevallen zijn, of op het punt staan uit te vallen door (werk)stress, overspanning, een burn-out en rouw om werkverlies. Op basis van ieders uniek verhaal en behoefte wordt de beste begeleiding uitgezocht. Lees onderstaand meer hierover

In 9 haltes van werkstress naar werkgeluk

Ik heb een negen haltes ontwikkeld waarbij ik een individueel en gepersonaliseerd traject aanga met cliënten, om zodoende weer werkgeluk te creëren.
 
Er zijn binnen deze reis verschillende mogelijkheden:

  • De volledige individuele negen haltes, van een burn-out naar meer rust, meer weerstand en het hervinden van je kracht in zes maanden;
  • Een persoonlijk programma: Van werkstress naar meer veerkracht en groei naar meer zelfvertrouwen in drie maanden;
  • De Rust Module: 10-weken programma gericht op rust creëren en timemanagement;
  • De Vitaliteit Module: 10-weken programma gericht op voeding, beweging en ademhaling om weer de juiste balans in je hormonen te creëren;
  • De Loopbaan Coaching Module: gericht op zingeving en werkstressoren a.d.h.v. verschillende methodes.

Elke optie begint met een intake, waarbij ik persoonlijk kijk naar wat bij jou als persoon en bij jouw werkgever past. Ook bekijk ik hier samen met jou wat de beste opties zijn voor financiering. Vervolgens stel ik een offerte op met een voorstel voor het coaching traject, waarna we samen aan de slag gaan.

De negen haltes naar werkgeluk

Deze reis met negen haltes kun je volledig of per module bewandelen. Je kunt dit op jouw eigen tempo uit te voeren.
 
Bij een burn-out is er nog meer nazorg. Het plan van aanpak is dan het terugkeerprogramma dat met de werkgever wordt besproken. Ook wordt er dan een buddy aangewezen binnen jouw organisatie of wanneer dit niet mogelijk is, doe ik dit zelf met een op-prijs.
We starten bij overspannenheid of burn-out altijd met de vragenlijst stressklachten.

De negen haltes bestaan uit:

De ‘rust’ module
Halte 1. Onrust
Gecentreerd rondom mijn weggever, het beperk je piekeren in 2 minuten’ spel. Eerst gaan we rust creëren. Dit is niet makkelijk als je altijd aan staat. Maar met de oefeningen en leefregels die je van mij krijgt gaat je dit weer lukken.
 
Halte 2. Hulp inschakelen
We maken samen je agenda leeg en ik ga in gesprek met je gezinsleden. Hierbij ga ik samen met hen kijken naar welke taken overgenomen kunnen worden en hoe je directe omgeving de jouw het beste kan bijstaan.

Halte 3. Rust
Hier gaan we helemaal in op het vinden en nemen van rust. De focus ligt op slapen, mediteren en rusten. We gaan in op je gedachten en hoe zij jou bezig houden. We bekijken welke emoties op de voorgrond leven en wat we hiermee kunnen doen.

De ‘vitaliteit’ module
Halte 4. Vitaliteit
Stress wordt vaak mede veroorzaakt of versterkt door onze voeding en beweging. Daarnaast hebben je hormonen een enorme invloed op je lichaam en kan een slechte hormoonhuishouding leiden tot uitputting, wat je ook ervaart bij een burn-out. We gaan samen onderzoeken hoe dit bij jou zit en gaan aan het werk.

Ook gaan we jouw persoonlijke recept schrijven, alle ingrediënten en stappen van hoe jij in deze puree terecht bent gekomen.

Halte 5. Zelfmanagement
Ben jij je al bewust van je valkuilen, kwaliteiten en persoonlijkheden? Heb je enig idee hoe jij je van nature beweegt en je gedraagt en wat is aangeleerd?
Hier gaan we samen naar kijken tijdens deze halte. Op basis hiervan herschrijven we jouw eigen receptenboek van de vorige halte. Vervolgens focussen we ons ook op je fysieke triggers en hoe je deze beter kunt herkennen en opvangen, om zo uit je stress te komen en blijven. Dit doen we met Mindfulness.

Halte 6. Energie
Hoe gaat het met je energie? Dat staat centraal in deze halte. We bekijken nogmaals je agenda, je fysieke en mentale conditie. Daarna bepalen we samen wat er nodig is voor jou om je energie vast te houden en wat triggers zijn voor jouw energieverlies. We kijken hiernaar via de cirkel van invloed en betrokkenheid.
 
De ‘loopbaan coaching’ module
Halte 7. Veerkracht
We bekijken samen waar je stress ervaart en pakken terug op je gedachten, geconditioneerd gedrag en je normen en waarden. Vervolgens zetten we een van mijn methoden in om je veerkracht te vergroten.

Halte 8. Werkkracht
Hier ga je een test maken om erachter te komen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je werk. Ook ga je hierdoor leren wat zingeving voor jou betekent. Daar baseren we vervolgens een loopbaanopstelling op. Dan bekijken we samen welke kwaliteiten jij graag nog wil gaan inzetten en welke werkomstandigheden belangrijk voor jou zijn.

Tevens zullen we het hebben over hoe je dit bespreekbaar kunt maken bij jouw werkgever. We gaan in deze module ook een terugkeer plan maken (mocht je nog niet aan het werk zijn).
 
Halte 9. Daadkracht
Dit is dé laatste halte naar jouw werkplezier. Je gaat oefenen en keuzes maken. We maken samen een plan van aanpak en ik begeleid je bij het maken van de eerste stappen.

Voor werkgevers

Deze negen haltes kunnen worden ingezet door werkgevers:
De negen haltes naar werkgeluk sluiten aan op de CSR-methode waar gecoacht wordt op lichaam, gedrag en psyche.
 
We beginnen deze begeleiding met een stressvragenlijst, ontwikkeld door CRS. Met de Vragenlijst Stressklachten kan ik snel en efficiënt online meten of, en in welke mate er sprake is van stress gerelateerde problematiek bij de werknemer. De lijst is gevoelig voor veranderingen en kan dus ook worden ingezet om de voortgang inzichtelijk te maken. Zodoende wordt jij als werkgever middels tussentijdse rapportages op de hoogte gehouden.
 
De negen haltes zijn ook zeker in te zetten als preventieve stress begeleiding voor werknemers. Zo zorg jij als werkgever ervoor dat je werknemers niet uitvallen. Bewezen methodes als HeartMath in combinatie Mindfulness en het Reset je hormonen, met vooral de focus op voeding en beweging, zijn zeer effectieve preventieve tools.
 
Zijn je werknemers al vastgelopen in hun werk? Dan baadt het jou als werkgever om het gesprek tussen werknemers te stimuleren met de Roos van Leary. Dit instrument bevordert het leren omgaan met vastlopen in je werk, interactie en omgaan met elkaar.

Andere mogelijke preventieve tools voor werkgevers zijn de trainingen en workshops:

  • Mindfulness op de werkplek of Mind-Walk
  • DISC of Roos van Leary als communicatie tool / team samenstelling of om inzicht van het team over het team te krijgen
  • Gezond omgaan met werkstress. Dit is een korte workshop van 2,5 uur waarin alle aspecten van de negen haltes naar voren komen, met oefeningen en tips.

Trainingen en workshops

Mindfulness Training
De kerngedachten van Mindfulness is leven met aandacht en leven in ‘het hier en nu’. De tegenhanger is alles doen op de automatische piloot. Eén van de redenen waarom Mindfulness zo populair is op dit moment, is dat veel mensen ontzettend druk zijn en op een stressvolle manier leven. Met de Mindfulness training worden de deelnemers zich meer bewust van de processen die hen beheersen en wordt de focus vervolgens weer meer op het hier en nu gelegd.
 
Mindfulness heeft vele voordelen: het verlaagt stress, het brengt je dichter bij jezelf, het vermindert vergeetachtigheid, het verlaagt de kans op depressies en het zorgt voor een betere nachtrust.
 
en Wat nu?! Biedt diverse vormen van mindfulness trainingen aan met verschillende tijdsduren. Bij de meeste trainingen worden ook de ezels ingezet voor meer ontspanning middels pansage, het verzorgen van de ezels op een hele ontspannen manier. Dit is het imiteren van lichaamshoudingen en -uitingen met de ezels, zoals ezels dat ook met elkaar doen.

Mind-Walk Training
In de natuur kom je tot rust en herstel je veel sneller van stress. Het krachtigste groepstraject naar meer energie is de tien-sessies Mind-Walk training. Is het tijd om je batterij weer op te laden? Recharge jezelf dan met deze tien outdoor-trainingen!
In deze trainingen met verschillende thema’s, loop je jezelf naar balans. Er worden leuke materialen gebruikt en heerlijk, ontspannende oefeningen in verwerkt.
 
Wat is Mind-Walk?
Mindful wandelen, gecombineerd met invloeden uit de tai chi / yoga, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Deze oefeningen zijn geïntegreerd in een wandeling van ongeveer drie tot max. vijf km per keer, onder begeleiding van een coach. Het is een veilige, effectieve manier om je gezondheid en fitheid te verbeteren, zowel geschikt voor beginnende als gevorderde wandelaars van alle conditieniveaus.

Reset je hormonen
In 10 weken werken we met voeding, beweging en ademhaling naar hormonale balans. Een hormonale disbalans is namelijk vaak de veroorzaker van gewichtstoename, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een laag libido. Let wel, het gaat hier om klachten die niet gekenmerkt kunnen worden als een ziekte. Vaak zijn deze hormonale problemen te verhelpen door anders en/of minder te eten en meer te bewegen. Meld je aan of lees meer informatie.

HearthMath
De HeartMath© Techniek is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het verminderen van stress en het verbeteren van emotionele veerkracht. HeartMath USA© is de grondlegger van de hartcoherentie.
HeartMath© is in 1991 ontstaan vanuit een diepe wens om zorg te dragen voor mens en planeet.

Deze methode is gebaseerd op het inzicht dat het hart een krachtig centrum is in het reguleren van ons emotionele welzijn en onze fysiologische reacties op stress.

Verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties waarbij men mijn hulp kan gebruiken. Hieronder schets ik een aantal hiervan en mijn mogelijke ondersteuning hierbij. Herken jij jezelf in een van deze situaties? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Je bent ziek uitgevallen

In de natuur kom je tot rust en herstel je veel sneller van stress. Zo leer je weer ontspannen door de gewoontes van de dieren en de frisse lucht. Het krachtigste traject binnen en Wat nu?! is het negen haltes traject. Samen gaan we aan de slag zodat jij je weer energiek voelt, je veerkracht terugkrijgt en het dagelijkse leven weer aankunt. Ook in de volgende fase begeleid ik je. Zo help ik je ook bij de terugkeer naar je werk. Dit gaat in samenspraak met je werkgever, casemanager en/of bedrijfsarts. Je terugkeer dient immers blijvend te zijn zonder terugval. Samen gaan wij hiervoor.
 
Samengevat bestaan deze negen haltes uit drie fases, die ook apart uit te voeren zijn:
Fase 1: drie haltes vooral gefocust op stress: mindfulness, gedachten, lichaamstaal, timemanagement en positieve gezondheid.
Fase 2: drie haltes vooral gericht op vitaliteit. Reset je hormonen met een focus op eten, drinken, slapen, beweging en zelfmanagement.
Fase 3: drie haltes gefocust op loopbaancoaching. Bekijken van werkstressoren (a.d.h.v.: roos van leary, DISC, lichaamstaal, gedrag), gaan diep in op overtuigingen, zingeving – talenten en kwaliteiten, leren praktisch solliciteren en richten ons op lichaamstaal.

Denk je dat een dagje ontspannen op de boerderij je ook al kan helpen? Dan kan dat ook! Stap uit de drukte van het dagelijks leven en kom tot rust in een idyllische omgeving die de tijd lijkt te vertragen. Bij onze boerderij kun je ezels knuffelen, wandelen of genieten van een klankconcert. Dit is de perfecte plek om te onthaasten en jezelf te verwennen met een onvergetelijke dag.

Ben je nog niet ziek uitgevallen maar het gaat niet meer?

Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe sneller jij je beter voelt. Betrap jij jezelf er steeds vaker op dat je onrustig bent en zit te piekeren? Kun jij je niet meer ontspannen en komt je werk niet meer gestructureerd af? Werk je steeds vaker over en loop je constant tegen hetzelfde aan? Of heb je een verlieservaring? Wacht dan niet langer, grijp nu in. Wachten zorgt alleen maar voor minder energie en meer frustratie. Start met een nieuw begin tijdens het drie-maanden traject of maak een vrijblijvende afspraak met mij.

Ook voor kleine stress veroorzakers

Ook voor kleine stress veroorzakers
Snel en zonder stress je presentatie houden, een sollicitatie- of acquisitiegesprek houden? Dat kan. Ook bij kleine
stresssituaties die verlammend werken help ik je. Met twee coachingsgesprekken kun jij jezelf al vol zelfvertrouwen en zonder verlammende stress presenteren.

Preventief

Gewoon omdat je stress de baas wilt blijven, zijn er vier preventieve (groeps)trainingen beschikbaar.

Bekijk onder het kopje ‘Trainingen en workshops’ de verschillende trainingen rondom mindfulness die kunnen ondersteunen bij verschillende trajecten.

Verlies & Rouw

Stress kan ook worden veroorzaakt door rouw. Rouw zelf kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan zo simpel zijn als een thee kopje wat stuk gaat waar veel emotionele herinneringen aan vastzitten. Het kan het verlies van een baan of een verhuizing zijn. Maar het kan bijvoorbeeld het verlies van een dierbare in een al moeilijke tijd zijn. Wat de reden ook is, oud zeer kan in het huidige moment nog veel stress veroorzaken. Lees verder op de pagina Verlies & Rouw voor de mogelijke ondersteuningen hierbij.

Financieringsmogelijkheden

Voor meer informatie over de mogelijkheden van financiering, zie het laatste kopje op de pagina Loopbaan.

Hoe voorkom ik werkstress?

Download de Checklijst!