Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Het klinkt vanzelfsprekend, een compliment geven. Toch vinden we het vaak niet zo makkelijk om een compliment te geven of te krijgen. Is daarom deze dag geïntroduceerd? En de rest van het jaar? Even omdenken: sta stil bij wat goed gaat
Waarom is een complimentje geven dan zo moeilijk?
We letten vaak meer op wat er fout gaat dan wat er goed gaat. De focus ligt op feedback geven op wat niet goed gaat, terwijl mensen juist behoefte aan waardering hebben, op wat er wel goed gaat.
Het laat kinderen groeien
30 jaar geleden kwam ik vaak op een LOM-school, speciaal onderwijs voor kinderen met leer- en ontwikkelingsmoeilijkheden. De docenten kozen voor een positieve aanpak om de kinderen te motiveren. Het punt van een dictee bestond uit het aantal goed geschreven woorden. Deze waren dan ook in het dictee dik onderstreept.
Het kind voelde zich gewaardeerd om wat het goed deed en het groeide hierdoor. De volgende keer deed het kind nog beter zijn best om zoveel mogelijk woorden goed te schrijven.
Bij volwassenen werkt dit ook zo
Uit onderzoek blijkt dat ook volwassenen behoefte hebben aan een compliment op zijn tijd. Een gebrek aan waardering vormt vaak de reden dat mensen ontslag nemen, stoppen met vrijwilligerswerk of dat relaties in de knel komen. Complimenten hebben zelfs invloed op de hoogte van het ziekteverzuim.
Positieve feedback wordt minder snel gegeven omdat goed gedrag als normaal wordt gezien. Toch bereik je veel met een oprechte pluim.
Oxytocine en dopamine
Oxytocine wordt ook wel ‘het knuffelhormoon’ genoemd. Een oprecht compliment kan jou en de ander van een boost oxytocine voorzien. Daarnaast neemt ook het hormoon dopamine toe (het gelukshormoon). Dit komt omdat een compliment het beloningscentrum van ons brein activeert. Stressgevoelens nemen af, terwijl gevoelens van geluk, ontspanning en onderlinge verbondenheid toenemen. Wil je meer weten over hoe het knuffelhormoon je stress verminderd, zie dan mijn blog ‘weg met stress door ezelcoaching’ Ook vind je hierover meer informatie bij psychischegezondheid
Wat is dan een goed compliment?
Een compliment geven kun je leren. Een compliment is gelijk aan feedback geven. Kijk naar wat er goed gaat, waar je vrolijk van wordt of blij mee bent. Feedback geef je in de ‘ik vorm’ en leg uit wat je zo goed/fijn/bijzonder vindt aan de ander. Ook een compliment geef je in de ‘ik vorm’ met uitleg wat je zo goed/fijn en bijzonder vindt aan de ander.
Een goed compliment is oprecht en persoonlijk
Zeg dus niet: “Je bent een fijne collega / vriendin”, maar doe het concreet: “Wat ben ik blij dat je mijn collega / vriendin bent. Je bent er echt voor me als ik je nodig heb”. Zie ook het artikel: zakelijk flirten met een goed compliment en de 4 oefeningen voor een goed compliment
Vind jij het moeilijk om een compliment te krijgen?
Met een beetje geluk mag je zelf ook een compliment in ontvangst nemen. Is dat moeilijk? Oprecht ‘dank je wel’ zeggen is genoeg. Maak het niet kleiner of onbelangrijk door je te verontschuldigen. Gewoon lekker van genieten.
Aan wie geef jij op 1 maart een compliment? En aan wie de overige dagen van het jaar…
Complimentendag herinnert je alleen eraan dat complimenten geven meer mag gebeuren. Het is gezond, het vermindert stress bij de ontvanger en bij de complimenten gever, en de ontvanger groeit ervan. Mits het een oprecht compliment is.
Er zijn zelfs cursussen waar je krijgt geleerd goede complimenten te geven op het juiste moment. Dit geeft aan hoe belangrijk complimenten – ‘positieve feedback’ – geven is.
Maak er een gewoonte van complimenten te geven. Je leert het door oog te hebben voor het positieve in iemand anders. Een bijkomend gevolg is dat je er zelf ook blijer van wordt.
Wil je op de hoogte blijven van meer weetjes over stressreductie like dan mijn facebook en/of volg mij op linkedin