Een en ander vergeten te checken? Dan heb je bij je carrièreswitch misschien wel een Kat in de zak gekocht. Jammer, maar dan zit je er (tijdelijk) aan vast.
Net loopt een klant bij mij naar buiten die al de tweede baan op rij heeft die niet past. Hij was toe aan een carrièreswitch en begon vol goede moed te solliciteren. En het lukte snel om een andere baan te vinden. Bij de eerste baan ging mijn cliënt de eerste dag vol enthousiasme werken. De sollicitatiegesprekken met de HR medewerker en de directeur waren super goed gelopen. Er was een klik, de directeur een warm persoon.
Dit viel tegen na een week. Met HR was geen contact meer geweest na het aanname gesprek. De collega’s waren niet zo warm als de HR medewerker. En de directeur bleek een mopperkont te zijn. Bovendien voldeed het werk niet aan de verwachtingen.
Mijn cliënt begon na een maand weer te solliciteren en kreeg al snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ook nu klikte het weer en accepteerde hij het aanbod. Na een tijdje bleek het bedrijf niet te passen. Toen durfde mijn cliënt niet meer een switch te maken ‘Het ziet op mijn cv uit of ik een jobhopper ben’. Daarom is hij 2,5 jaar binnen een bedrijf aan het werken waar hij elke dag met tegenzin naar toe gaat.
Vaak geef je voor een carrièreswitch een vast contract en financiële zekerheid op. En dan wil je toch zeker zijn van je keuze.
Bij een verkeerde carrièreswitch keuze ga je alweer veel energie stoppen in de zoektocht naar de juiste baan.
Mijn cliënt weet heel goed wie hij is en wat hij kan. De kwaliteiten en vaardigheden staan op papier. Ook weet hij wat hij wil en tevens heeft hij een beroepskeuzetest gemaakt. De banen waren snel gevonden en de eerste week waren de banen ‘leuk’ met een achtertoon. Het enthousiasme bleef niet, en sloeg dit niet om in bevlogenheid en fluitend naar het werk gaan. Toen merkte hij de baan past niet, tijdens de gesprekken had hij een andere voorstelling van personen en het bedrijf. Hij had een kat in de zak gekozen. Alles was tot aan de eerste werkdag in orde een match, wat ging er verkeerd bij de carrièreswitch.
Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt en je vanaf de eerste werkdag fluitend naar het werk blijft gaan?
Om te zorgen dat de baankeuze goed gaat, is een zorgvuldige voorbereiding en veel zelfkennis nodig. Zelfkennis is het aller belangrijkst bij je keuze. Ga na van welk werk en taken jij energie krijgt. Maar ook van welke mensen je energie krijgt. Welke normen en waarden heb jij, welke ambitie heb je, wat betekent werk voor je? Ga ook na wat jij van je werk verwacht en wat het jou moet opleveren. Zet dit op papier.
Vervolgens dien je een goed beeld van de branche te hebben, elke branche heeft zijn specifiek karakter. Ook de geldende cao is van belang bij de beeldvorming. Je ziet meteen wat je rechten en plichten zijn, welke ondersteuning er geboden wordt bij je ontwikkeling, welke salarissen en groeimogelijkheden er zijn. Daarnaast is een gedegen vacatureanalyse een must alvorens een sollicitatie te versturen.
Door de goede voorbereiding is het mogelijk om tijdens een sollicitatiegesprek te checken of jouw beeld juist is. Na het gesprek kun je evalueren of het bedrijf en het werk past alvorens ja te zeggen tegen een aanbod. Er zijn dus verschillen momenten om na te gaan of het bedrijf, de baan, de werkgever, de collega’s en leidinggevende bij je passen.
De vacatureanalyse is niet alleen kijken welke competenties het bedrijf vraagt.
In je analyse horen ook organisatienormen en waarden, en het gedrag dat zij hierbij willen zien. Tevens kijk je naar hun visie en missie, waar willen zij naartoe. Stel je hierbij de vraag: ‘is dit waar ik enthousiast van wordt?’ Staat dit niet in de vacaturetekst dan kijk je op de bedrijfswebsite, misschien is er een organisatiepagina op Linkedin of zelfs wel een facebook pagina. Je ziet dan ook waar de organisatie over praat en wat de werknemers zeggen. Ga na wat jouw normen en waarden zijn. Kijk ook welke ambities je hebt, sluit dit aan bij de organisatie?
Door een goede zelfkennis en een gedegen voorbereiding heb je al voor 80% jouw baan te pakken. Daarna is het ook makkelijk om vragen te formuleren die je helpen om te checken of het bedrijf, de functie, je collega’s voor 99% de juiste match is. Heb je hulp hierbij nodig neem dan contact met mij op. Hieronder tref je aan 5 tips als aanvulling op bovenstaande adviezen.
#1 Je analyseert de vacature echter de tekst is vaak niet duidelijk in wat het bedrijf echt wil.
Emoties zijn lastig op papier te krijgen een zakelijke tekst is makkelijker. Sfeer daarentegen is weer makkelijk in een tekst te schrijven. Maar klopt deze wel? Er worden van die standaard zinnen gebruikt om gedragskenmerken aan te geven: geen 9 tot 5 mentaliteit, loyale medewerker en verder….. staat er weinig.
Je kunt vooraf bellen om meer informatie te krijgen over gewenst gedrag, inhoud van de functie. Hierdoor kun je achterhalen wat het bedrijf werkelijk wil. Voor een sfeerimpressie kijk ook op de Facebookpagina en het Linkedin bedrijfsprofiel. Ga na of dit bij jouw past. Als dit er niet is dan kun je de sfeer tijdens het sollicitatiegesprek checken. Je kunt vragen voor een rondleiding door het bedrijf.
#2 Als je met een recruiter of Human Resources medewerker een gesprek hebt, vraag dan of je ook een gesprek met de leidinggevende mag en met een direct collega.
Voorbeelden van vragen die je aan je collega kunt stellen:
- Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
- Werk je vaak over? Hoe breng jij je pauze door, spreken jullie na werktijd nog af?
- Hoe stuurt je leidinggevende je aan, wat vindt hij/zij belangrijk, heeft hij/zij veel tijd voor je?
- Ondersteunt je leidinggevende je bij jouw ontwikkeling?
- Kun je terecht binnen het team met vragen, help jij regelmatig je collega’s om het werk klaar te krijgen?
Vragen die je aan de leidinggevende kun stellen:
- Wat vindt hij/zij belangrijk, wat verwacht hij/zij het komende jaar van je, wat zijn de afdelingsdoelen?
- Is er een open deur cultuur of moet je een afspraak inplannen?
- Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er op de afdeling en binnen de organisatie?
- Met welke afdelingen werk je samen, hoe ziet het team eruit?
- Welke successen heeft de afdeling gehad?
Vraag door als je een politiek antwoord krijgt. Leg de antwoorden naast je wensen, jouw normen en waarden en dat wat het werk voor jou moet opleveren.
#3 Sta open voor de sfeer tijdens het gesprek. Merk op wat er binnenin je gebeurt. Voelt het warm, lauw of koud aan. Heb je die klik met de persoon tegenover of naast je.
Je kunt ook kijken naar: Gaat de tijd snel om en stromen de woorden zo uit je mond of blijf jij je ongemakkelijk voelen. Is er ruimte om je verhaal te doen en om vragen te stellen. Luister je graag naar de ander. Dan is dit meestal een teken dat er voor dat moment een klik is en er aandacht voor je is.
Het is ook belangrijk dat de antwoorden op je vragen bevredigend zijn. Is er een gevoel van twijfel. Luister en voel dan naar wat ervoor zorgt dat jij deze twijfel hebt. Als mogelijk stel op dat moment nog een vraag om de twijfel weg te halen. Geef aan het einde van het gesprek aan dat je het gesprek laat bezinken en vraag of je nog contact kunt op nemen als er nog vragen zijn.
#4 Het belang van de vraag of je nog kunt contact opnemen is dat de drempel voor je kleiner is om ook daadwerkelijk te bellen.
En die vragen komen er vast en zeker na het gesprek. Vaak is het zo dat na het gesprek de spanning weg is. Hierdoor ontstaat er weer meer ruimte voor gevoel en je gedachte, en zo ook nieuwe vragen die boven komen. Als er nog een vraag is dan pak je de telefoon en die vraag ga je natuurlijk stellen om zo zeker te zijn dat het de juiste werkplek is.
#5 Luister niet alleen naar de woorden maar kijk ook naar de lichaamstaal.
De non-verbale communicatie is vaak meer zeggend dan de verbale communicatie. Je hebt heel veel boeken en youtube films en lichaamstaal trainers en coaches. Zeer interessant wat die je kunnen leren over je eigen lichaamstaal en de lichaamstaal van de ander, dat wat niet hardop gezegd wordt, maar wel hardop te zien is ? ook leugentjes!
Laat mij, Carin Höppener, ook lichaamstaal coach zijn. Ik leer je jouw lichaamstaal te verbeteren en ook die van de andere te duiden. In samenwerking met Inge van den Heuvel geven ik regelmatig masterclasses over profileren en beïnvloeden waarin lichaamstaal, uitstraling en (non-)verbale communicatie de kern is van de training. Gericht op het vinden van de juiste baan (lees hier ook opdrachten en dat krijgen wat jij wilt) in plaats van een kat in de zak.
Heb je vragen of wil je meer hierover weten neem dan contact met me op 06-15040908 of via e-mail