Al als klein kind kwam ik in contact met mensen via dieren. Ik ging op de dieren af en vroeg aan mensen hoe de hond, de kat, het paard of de konijnen heetten, wat ze aten en of het goed was dat ik ze aaide. Dat was het begin van een gesprek en vaak van een langdurige vriendschap… Zo ben ik ook op de boerderij terechtgekomen en trouwde ik na enkele jaren de boerenzoon.
Het omgaan met dieren zit in mijn bloed. Ik heb geleerd dat mijn energie ervoor zorgt hoe de dieren reageren. Niet alleen mijn energie maar ook mijn lichaamssignalen, mijn gebaren en mijn gedachten. Ik heb geleerd om dieren op een rustige manier te benaderen. Doe ik dit niet, dan schrikken ze of ze voelen zich oncomfortabel. Soms moet je ze gewoon links laten liggen omdat je er geen klik mee krijgt. Het enige dat er dan is, is dat je elkaars aanwezigheid accepteert en dat is het dan ook.
Jong geleerd…
Elk dier heeft zijn karakter en wil op zijn manier benaderd worden. Dat was ook duidelijk toen mijn inmiddels 38-jarige zoon als 12-jarige de koeien begon te melken. Hij ging erop af op de manier zoals hij mijn man en ik zag doen. Hij zei ‘hop’, duwde tegen de koe en ging ernaast staan. Maar dan begonnen de koeien te trappen en gingen ze onrustig bewegen. Kortom, ze accepteerden hem niet. Maar als ik of mijn man de stal in kwam, dan werden ze weer rustig en mocht mijn zoon ze melken.
Ik heb mijn zoon geleerd om zijn energie aan te passen naar een assertieve houding die ook zachtheid mag hebben. De koe gehoorzaamt een leider net zoals in hun kudde. De sterkere overwint en dit hoeft niet alleen spierkracht te zijn, ook mentale kracht zorgt ervoor dat je sterk overkomt. Tevens leerde ik hem te kijken naar de koe, hoe die zich voelt en wat het karakter van dat dier is. Door hier rekening mee te houden, kom je in contact met de dieren. En vandaag de dag is mijn zoon nog steeds verknocht aan koeien. Hij aait ze elke dag over hun kop. Ze staan nu zelfs op hem te wachten voor die aai over hun bol.
Met mijn coachees doe ik hetzelfde. Ik leer ze om niet meteen op de dieren af te gaan, maar eerst het dier te verkennen. En om het dier de kans te geven om aan ‘dat nieuwe mens’ te wennen.
Als je er volledig bij bent, dan zijn de dieren gehoorzaam; zodra je afdwaalt, luisteren ze niet meer.
Afremmen en rustig zijn
Voor mensen die bij ons langskomen, is het aaien van de koeien ook echt een oefening in mindfulness. Van een afstandje zien de runderen er niet zo enorm uit. Meestal hebben ze de kop naar beneden om te eten. Maar als je dichter bij komt, dan zie je dat deze dieren toch groot zijn met een enorme kop.
Zoals mijn zoon de eerste keer deed, zo gaan ook anderen vaak te snel op de dieren af. De runderen vluchten dan. Terwijl, als je op een rustige manier naar ze toe loopt, blijven de runderen staan om geaaid te worden.
De mensen zijn niet bezig met het aaien en met het dier, maar met snel ernaar toe gaan om ‘stoer’ te doen.
Als ik vervolgens naar het weiland ga waar de ezels staan, dan moeten ik deze mensen afremmen. Doen ze dit niet, dan komen de ezels niet naar ze toe. Op het moment dat mensen afremmen en rustig worden, dan komen de ezels vanzelf aangelopen. Het mooie is dat die ervaring mensen iets heel belangrijks leert. Want als we later nog een keer naar de koeien gaan, remmen mensen af, worden rustig en de koeien laten zich aaien.
Dit is een hele mooie les in deze moderne, hectisch drukke tijd: afremmen en rustig zijn. Voor de dieren willen ze graag de tijd nemen en zich aanpassen aan hun tempo.
Een goede les voor leidinggevenden
Maar dit werkt net zo goed in contact met andere mensen. Zo kunnen leidinggevenden veel opsteken van een kennismaking met de ezels. Ze zien dan wat hun gedrag met de ezel doet en dus ook met hun werknemers. Met deze vraag zijn al verschillende leidinggevenden bij mij geweest.
Wat zou jij doen als ik tijdens ons gesprek mijn mobieltje pak en erop ga zitten kijken? Als jij afdwaalt, ben je het contact kwijt. En dat zie je dus bij de dieren: ze lopen weg, worden lastig en beginnen te duwen en trekken.
Mindfulness = even stilstaan
Zelf afremmen, aandacht geven en rustig zijn geeft anderen ook rust en aandacht voor wat er wordt gezegd. Haal de telefoon, de computer en gedachten die om aandacht vragen even uit je bewuste aandacht weg. Hierdoor ontstaat er contact en vertrouwen. Moeilijk? Een kwestie van voor elke activiteit even stil te staan bij wat er bij jou is.
De dieren zijn mijn leermeester vanaf mijn prille jeugd hierin. Ook heb ik leren genieten van de eenvoudige dingen in het leven: ontspannen, eten, slapen. Want dat is exact wat de dieren de hele dag doen.
Gezegend persoon
Ik voel me een gezegend mens. Ik kan dagelijks bij mijn dieren zijn en dat is een genot. Gelukkig kan ik dit delen met mensen uit de buurt.
Zo lopen in de zomer dagelijks mensen langs het weiland om de dieren even te begroeten. In de winter kan dat niet, want dan lopen de dieren achter de boerderij. In de lente gaan ze weer naar het grote weiland.
Op weg van het grote weiland naar de stal kom ik langs een paardenmanege en voetbalvelden. Op de parkeerplaats staan mensen die ik niet ken en die ook wel even de ezels willen aaien. Ook paardenliefhebbers raken gefascineerd door de ezel met die mooie grote oren. En zo kom ik weer in contact met mensen die ik vaak niet ken, net zoals in mijn jeugd.
Mensen vragen ernaar
Tijdens loopbaanbegeleiding en tweede spoor begeleiding vragen mensen ook regelmatig: “Kunnen we de volgende keer naar de ezels gaan?” Dat doen we dan ook, ook al is het geen onderdeel van de coaching. Maar de rust die zo ontstaat, geeft weer ruimte om nieuwe dingen te leren.
Daarnaast zet ik de ezels en de andere dieren op de boerderij in bij:
- Verlies en rouwverwerking;
- Burn-out;
- Loopbaan- en organisatieopstellingen;
- Coaching met de ezel: als je altijd tegen hetzelfde aanloopt. Na de coachingssessie stoot je je niet meer de tweede keer aan dezelfde steen.
- Mindfulness met de ezels, om even op adem te komen.
Ik vind het heerlijk om te zien wat de ezels mensen bieden, gewoon doordat ze zijn hoe ze zijn. En de ezels weerspiegelen hoe mensen zich, vaak op onbewust niveau, voelen. Dat geeft mij aanknopingspunten voor de coaching.
Wil je meer weten, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. In dat gesprek kijken we samen waar jij tegen aanloopt, zodat we samen iets aan die wringende schoen kunnen gaan doen.
Wil je gewoon eens kennis maken