Samenwerken… Naarmate de coronacrisis vordert, neemt de stress toe. Mensen hamsteren wc-papier en de wereld denkt verdeeld over de ernst en de gevolgen van het virus. Toch kunnen we alleen samen het virus en de bijkomende stress bestrijden.
Onveilig gevoel
Mijn eigen stress en onrust neemt ook toe, vooral door zorgen en het horen en zien van verschillende doemscenario’s. Zo wordt mijn moeder dit voorjaar 82 jaar en mag ik mijn moeder niet meer knuffelen, moet 1,5 meter afstand bewaren. Binnen de familie hebben verschillende mensen chronische aandoeningen. Zij lopen meer risico’s dan jonge, gezonde mensen. Twee van mijn kinderen werken in de zogenoemde vitale functies. Zij kunnen niet vanuit thuis werken én ze hebben veel sociale contacten. Als oppasoma let ik op mijn kleinkind waardoor we regelmatig contact hebben. We volgen de adviezen op, ontsmetten, andere kleding aantrekken en bij verkoudheid geen contact.
De onrust ontstaat doordat er geen veilig gevoel meer is. En in het begin uitte dit zich in paniek en angst. Ook ik wilde gaan hamsteren, geen wc papier maar wel eten. Stel dat er toch te weinig is en we in quarantaine moeten. Ook pieker ik over hoe het financieel nog kan, nu ik geen acquisitie kan doen en cliënten afbellen. Over enkele maanden bemerk ik pas zakelijk de gevolgen van de huidige situatie…. Allemaal gedachten die opdoemen.
Toch probeer ik deze stress te vermijden. Bekijk de huidige nationale maatregelen positief en sta stil bij mijn eigen onrust. Regelmatig mediteer ik, het geeft rust omdat ik bij het mediteren bemerk waar de onrust vandaan komt. Ik kan dan actie ondernemen. Waardoor ben jij onrustig.
Is het onrust omdat:
- jij je verveelt
- jij je zorgen maak
- je onrealistisch denk
- je je mee laat slepen door de beelden die je ziet
- enzovoorts
Op tv vertelde een psycholoog dat een onveilig gevoel met de daarbij horende angst en onrust met deze pandemie een normale reactie is. Onrust en stress kun je verminderen als je weet waar die vandaan komt. En dit kun jij ook. Hoe doe je dit?
Stress vermijden
Wat ik op dit moment tegenkom zijn ‘doemdenkerijen en negatieve berichten’. Ik lees ze niet meer! Ik stel me wel op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen die het RIVM en de overheid verspreiden. Dit zijn betrouwbare bronnen die maatregelen treffen waaraan je je toch moet houden.
Ook kijk ik niet meer naar de verschrikkelijke beelden van de landen waar het werkelijk rampzalig gesteld is met het coronavirus. Ik weet het wel en hoef het niet ook nog eens allemaal te zien. Ik vind dit ramptoerisme over de hoofden van andere mensen heen. Hopelijk hoef ik het zelf niet mee te maken en ik hoop dat jullie dit ook bespaard blijft.
Daarnaast vind ik de maatregelen die ingesteld zijn goed. We moeten samenwerken om de piek van het aantal zieken af te vlakken. Dit zodat we allemaal de zorg kunnen krijgen die we nodig hebben als we het coronavirus oplopen. Om een bepaalde immuniteit op te bouwen, moeten er behoorlijk wat mensen het virus oplopen. Meneer Rutte zei in zijn toespraak van maandag 16 maart dat dit 50 tot 60% van de mensen zijn. Ik steek mijn hoofd niet in het zand, maar ik laat me ook niet gek maken. Ik blijf realistisch: meer dan de helft van ons gaat ziek worden.
Kortom mijn eerste advies is om zo min mogelijk de negatieve berichten te lezen en kijken. Voorkom dat je elk uur weer kijkt naar het aantal ziektegevallen en doden. Beperk dit tot 1 keer per dag, bijvoorbeeld ’s avonds het nieuws kijken of de ochtendkrant lezen. Moeilijk? Leidt jezelf af door iets te gaan doen. Dit begint met uitzoeken wat je kunt doen, en dan ga je dit doen ? Hulp hierbij nodig… spar met iemand hierover en lees verder
Bekijk de huidige nationale maatregelen positief
Ik skype nu regelmatig met mijn familie en cliënten. Deze vorm van sociaal contact kan ook. Je ziet en spreekt toch met elkaar. Je kunt tijdens het gesprek zelfs documenten delen. Ook hoef je niet elke keer alles te ontsmetten als iemand bij je thuis of op kantoor komt. En die harkerige begroeting met elleboogjes word je bespaard.
“De huidige situatie levert ons ook rust, creativiteit en qualitytime op”
Samenwerken gaat goed. Je ziet zo de ene creatieve oplossing na de andere op televisie voorbij komen :-). Het bedrijf dat van ijsjes produceren naar ontsmettingsmiddel maken is gegaan. De gordijnen fabrikant die nu mondkapjes maakt, natuurlijk volgens de normen waaraan deze moeten voldoen. (Oud) studenten die hun kennis aanbieden om de examen studenten te helpen met bijles. De vrijwilligerscentrale die een luisterend oor aanbiedt aan eenzame mensen.
Meer rust en qualitytime doordat je agenda leegraakt. Je meer tijd samen met het gezin. Je kunt zoveel samen doen. Ik zag al beelden langskomen waar een gezin samen sport in de woonkamer. Anderen kopen spelletjes om te doen. Bij de naderende Pasen kun je samen het huis versieren. Trakteer iemand op een gekookt paasei dat jullie hebben beschilderd. Bestaat het gezin uit al wat oudere kinderen dan is een leesclub misschien iets. Je kunt een boek uitzoeken dit lezen en dan dit boek bespreken. Luister naar elkaars meningen en interpretaties van het boek en leert elkaar nog beter kennen.
Welke ideeën heb jij? Kortom, deze tijd heeft ook zijn uitdagingen. Door samenwerken kunnen we elkaar helpen. Dit kan door je ideeën of acties te delen op facebook, twitter, Instagram enz. Positieve berichten, daar vrolijk je van op.
We zijn het niet meer gewend
Je agenda raakt leeg zowel zakelijk als privé. Zoveel vrije tijd zijn we niet meer gewend. Wat ik sinds vorige week vaak hoor is dat de tijd maar niet voorbijgaat. Verenigingen hebben bijeenkomsten afgezegd, restaurants en cafés zijn gesloten, de kerken en bioscopen dicht… dus ook ’s avonds thuisblijven. We zijn gewoon niet meer gewend om ‘niets te doen’ en veel thuis te zitten. Onze wereld gaat de afgelopen jaren zo snel, en we hebben zoveel dingen die we graag willen en kunnen doen, dat we altijd wel wat te doen hebben. En nu, even niets…
Een tijdje geleden zag ik een tv-documentaire over de verleden tijd, de periode van na de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ’60. Je zag mensen die op zondag voor het huis op een bankje van de zon en de omgeving genoten, een spel speelden of gewoon wat wandelden.
“Verveling treedt op, ook bij jou?”
Wij amuseren ons maar moeilijk als we alleen maar thuis zijn, verveling treedt op. Dit moment is echter een goed moment om je te bezinnen en rust te nemen. Eerst zul je onrust voelen, of is dit – stress? Daarna raak je aan de ongewone situatie gewend en geeft het juist energie. Je gaat rust terugvinden.
Elke keer als ik denk: “wat kan ik nu weer doen om de tijd om te krijgen”, komt een beeld omhoog van een film die ik eens zag. Een gevangene was in een kleine ruimte opgesloten. De eerste dagen werd hij gek van eenzaamheid en verveling met alleen een bed en een wc. Na enkele dagen begon hij spieroefeningen te doen, hij mediteerde en schreef verhalen op de muur. Zijn enige zorgen waren of hij wel eten en drinken kreeg van zijn bewaarders.
Herkenbaar, ik zie mensen op tv maar hamsteren omdat ze bang zijn geen eten en drinken te krijgen op het moment dat ze in quarantaine moeten. Terwijl anderen bereid zijn dit te bezorgen op het moment dat het zover is! Samenwerken heet dit.
De persoon in de film zat zo 2 jaar in isolatie, terwijl hij toch zijn dagen ingevuld kreeg. Ook al is het een filmscenario, ook in het echte leven gaat het erom hoe jij je tijd invult en hoe je jouw rust kunt bewaren.
Mediteren is een goede manier om te ontstressen en de rust te bewaren
Beoefen het zelf eens. Ook als je in de zogenoemde ‘vitale functies’ werkzaam bent, is mediteren een manier om even tot jezelf te komen. Om even je rust terug te krijgen. Pak het op. Je hoeft niet op een matje te gaan liggen, het mag en kan, maar het is niet nodig om te mediteren. Weet je niet goed hoe je kunt mediteren? Download dan gratis mijn e-boek ‘mediteren kun je leren’. Ik ga je geen onnodige mails sturen, je kunt het gewoon downloaden.
Meer rust (slapen, chillen, niet piekeren) en minder stress zorgen ervoor dat ons immunsysteem sterker wordt. En dit hebben we hard nodig in deze coranacrisistijd.
Daarnaast publiceer ik de komende 6 weken via Facebook wekelijks een korte mindfulness-les ‘workplace mindfulness’. Als het (technisch) lukt, komt hier een begeleide meditatie bij. Met deze bijdrage wil ik jullie helpen om de coronacrisistijd zonder al te veel stress door te komen. Houd mijn facebook site in de gaten. Like mijn pagina ‘en wat nu?!’ en je wordt op de hoogte gehouden.
Meer rust en meer tijd
Een cliënt vertelde me dat haar partner nu vanuit thuis werkt. Zij vinden het allebei erg prettig. Haar partner komt nu aan meer dingen toe, omdat hij niet zo vaak wordt gestoord. De werkdruk is veel lager omdat de taken over de hele dag worden verdeeld. De partner neemt tussendoor zelfs de tijd om even te pauzeren, te wandelen en kort met het gezin te chillen. Toch werkt hij 8 uur (en meer), maar dan verdeeld over de hele dag.
Denk je nu: “ja, maar dan ben ik de hele dag met mijn werk bezig”, dan help ik je graag uit de droom. Dat doe je nu ook al, door de appjes, mailtjes en andere manieren waarop je steeds met je werk en collega’s wordt geconfronteerd.
Ook vergaderingen worden nu veel vaker via videogesprekken gevoerd. Niemand hoeft te reizen en na 1 uur stopt de vergadering. Veel efficiënter. Fileleed, nee hoor veel mensen werken van thuis. Het gaat, het lukt. Hoera! Het nieuwe werken doet eindelijk zijn intrede.
“benader de positieve kant van deze situatie“
Een andere persoon vertelde dat hij mogelijk in de deeltijd WW terechtkomt. Bij deze persoon liggen de nodige klusje opgestapeld omdat hij normaal gesproken veel werkt. Mijn antwoord was ”dan krijg je nu eindelijk de tijd om alles in en om het huis te doen”. Ik zag een lach verschijnen op het eerst zo bedrukte gezicht.
Kortom, dit is het positieve van deze situatie als je thuis bent. Neem de tijd om dingen te doen die je al altijd thuis had willen doen. Geniet van het weer: de zon, de regen en de wind. Ga wandelen, in de tuin werken, lees een boek, kijk een lachfilm. Het zorgt allemaal voor ontspanning. Bel die vriend op die al een hele tijd op je to-do lijstje staat. Of zing samen een lied zoals in Spanje en Italië.
Naar deze beelden kijk ik wel; het laat zien dat je samen iets kunt ondernemen zonder eng contact te hebben. Steek elkaar een riem onder het hart, zodat je dit samen draagt. Ook het klapconcert op 17 maart voor onze zorghulpverleners was zo’n mooie positieve actie.
Welk steentje draag jij bij?
Ga voor jezelf na hoe jij een steentje kan bijdragen om deze pandemie het hoofd te bieden. Veel mensen met een zorgverleden boden hun hulp aan om mee te werken als er handen te kort zijn. Maar ook iets kleins als het schoonmaken van het handvat van je winkelwagentje, voor en na gebruik, helpt al. Weer anderen bestellen eten bij restaurants zodat zij het hoofd boven water houden. Ouders werken samen om op hun kroost te letten. . Mensen lopen langs een bejaardenhuis om zomaar even te zwaaien of een concert te geven. Ze houden zich aan de maatregels en bedenken in dit kader iets wat anderen (en jezelf) opvrolijkt.
We hoeven niet zo nodig massaal naar de bekende buitenplaatsen te gaan om onze tijd om te krijgen. Wat doe jij? Ben jij zo ‘stoer als een ezel’ en ga je gewoon eropuit? Realiseer je dan dat je ervoor ‘zorgt’ dat het coronavirus sneller wordt verspreid met het risico op verschrikkelijke scenario’s in onze ziekenhuizen.
Of neem je afstand en breng je daarmee de oplossing dichterbij, omdat we zo een hoge piek in ziektegevallen voorkomen. Daarmee kunnen we allemaal zorg krijgen als het nodig is. Ik weet bijna zeker dat Samenwerken het antwoord is op deze crisis
Laten we samenwerken en er het beste van maken
Twee weken geleden zag ik onderstaande afbeelding bij een van mijn klanten. Zelfs koppige ezels moeten samenwerken als ze iets willen bereiken. Dat is niet altijd even eenvoudig, maar samen gaat het ons vast lukken!
Wil je even sparren over je zorgen maak dan een korte (eerste) vrijblijvende afspraak. Volg ook mijn Facebookpagina waar ik de komende tijd met je ga mediteren.