Wil je meer opdrachten of ander werk? Krijg je vaak nee na een acquisitiegesprek of sollicitatie? Weet jij hoe je je profileert? Dit kan vast en zeker beter, anders kreeg je vaker een ja na je gesprek!
Wat is profileren? Profileren is volgens de Dikke van Dale: een eigen karakter vertonen. En als je eigen karakter onbewust een verkeerd gedrag of tik is? Je loopt hierdoor opdrachten mis. Waardoor komt dit, door ons oerbrein. Het oerbrein is dat brein dat ons een miljoen jaar geleden hielp te overleven. Dit brein bezitten we nog steeds. Dit brein zegt ons alleen of het veilig of onveilig is. Het is een onbewust reactie, vaak weten we niet waarom we nee zeggen. Is je gedrag of tik onveilig voor het oerbrein van de ander dan wijst deze je af. Zo eenvoudig is dat.
Hoe kun je er dan voor zorgen dat het oerbrein van de ander jou als veilig ziet en jij die opdracht of baan krijgt? Met de 8 tips gaat dit lukken!
Tip#1 Werk vanuit je verlangen
Januari 2015 aan de andere kant van de telefoon hoorde ik de stem zeggen ‘helaas je krijgt de opdracht niet’. ‘Sht’ ging door mijn hoofd, alles ging toch perfect. Het was toch een goed gesprek en ik was goed voorbereid. Gelukkig vroeg ik “waarom niet”. “Uw enthousiasme ontbrak”. Mijn enthousiasme? “Mag ik nogmaals een gesprek met u want ik weet zeker dat ik de juiste persoon ben voor deze opdracht”. En ik mocht nogmaals gaan. Ik heb die opdracht gekregen. Wat was er gebeurd. Ik ging naar het gesprek met allerlei gedachten omtrent: ‘wat gaan ze vragen’, ‘wat als ze vragen stellen over hun CAO’, ‘en als…..’.
Tijdens het gesprek gaf ik op alle vragen een antwoord.
Volgens mij ging het super, tijdens het gesprek gaf ik op allen vragen een antwoord. Alleen vergat ik een ding en dat was dat ik vanuit stress werkte. Ik kwam hierdoor onveilig bij het oerbrein van de ander over. Deze vertaalde dit in ‘niet enthousiast overkomen’. En dit is dan ook de eerste tip. Ga je verlangen na, wat wil je graag. Ik wilde deze mooie opdracht krijgen. Deze opdracht waar ik me verder kon ontwikkelen als manager Human Resources. Een andere cao een andere branche een super kans. Als ik dit in mijn brein had gezet dan ging ik met een voorwaartse energie. Bij het tweede gesprek deed ik dit. Ik was authentiek enthousiast doordat ik ervoor ging. Na 30 minuten werd ik bij het tweede gesprek door de organisatie geleid en voorgesteld als de nieuwe HR vrouw. Ik had me beter gaan profileren in het 2de gesprek.
Tip#2 Draag de juiste kleuren en kleren
De eerste keer droeg ik een mooi blauw jasje met grijze blouse en grijze broek. Een mooi outfit voor een zakelijk gesprek. Nee dus niet. Het was voor mij niet de juiste kleur wist mijn imago coach me te vertellen. Bij het tweede gesprek had ik een passend outfit aan dat mijn uitstraling met 100% verbeterde.
Een kleur kan je maken of breken.
Weet je wat een kleur met jou doet. Een kleur kan je maken of breken. Vraag aan je omgeving om eerlijk feedback. Wil je echte feedback van een kenner ga dan naar een kleuren/kleding coach. Oh ja en dan nog ons oerbrein. Als jouw kledingkleur past bij de organisatiekleur dan voelt dit vertrouwd voor het oerbrein van de interviewer. Ik zeg hier niet als je bij de ING bank gaat solliciteren dat je dan een oranje blouse of jasje moet dragen! Nee kijk dat er iets van oranje, of in lijn van deze kleur in je kleding zit. Niet alleen de kleur maar ook de kleding doet ertoe. Deze kan over de top zijn of net ietsjes te casual. Ga eens voor het bedrijf staan en kijk wat mensen dragen die daar werken. Durf je het bedrijf hierover te bellen? Gewoon doen, het levert je de opdracht op.
Tip#3 De eerste indruk bij het profileren
Iedereen heeft wel zijn weetjes en tips over de eerste indruk. Maar weet jij welke eerste indruk jij maakt? Wanneer jij jouw eerste indruk hebt afgegeven? De eerste indruk start al bij het eerste contact. Dit is het contact op social media of een telefoongesprek of een reclame mail. Goed profileren online is ook een kunst, door feedback kun je je verbeteren. Welke eerste indruk heb je nu van mij? Schrijf dit nu meteen op. Niet lang na denken. Stuur me deze feedback.
Deze eerste indruk gaat vaak vergezeld van een oordeel. En ook hier heeft je oerbrein een vinger in de pap. Ook hier geldt, is het veilig of onveilig. Dit kan al komen dat je tekst niet goed aanvoelt. Te druk is, de verkeerde woorden. De tip hier is, maak een rustig cv en brief en gebruik de woorden van het bedrijf. De brief en het cv dienen congruent zijn met je uitstraling bij het gesprek.
Wat kun je doen om zelf bewust te worden van jouw uitstraling?
In 2016 heb ik een opleiding lichaamstaal gevolgd. Ik werd regelmatig gefilmd als ik als trainer en coach aan het oefenen was. Dit leverde mij, maar ook de medecursisten heel veel informatie op over onze lichaamstaal. We werden zelf bewust van onze uitstraling, tics en ons gedrag tijdens een gesprek. Ik trok bijvoorbeeld soms een mondhoek naar boven als ik aan het vertellen was. Ik wilde glimlachen om zo vertrouwd over te komen. En welk signaal gaf ik af: minachting en dit voelt bij de ander als mindere, geen respect krijgen. Wat denk je wat het oerbrein van de ander dan zegt, onveilig.
Wat je kunt doen om zelf bewust te worden van jouw uitstraling; jezelf filmen, of laat je filmen en kijk naar je non-verbale gedrag. Oefen voor een spiegel totdat het tikje, de verkeerde lach of oogopslag, houding en noem maar op, verdwenen is. Laat je cv of brief door anderen lezen en vraag of jij bij deze brief past. Welke persoon verwachten zij achter het cv of de brief? Is het een heel belangrijke presentatie die je hebt of gesprek dat je gaat voeren ga dan naar een lichaamstaal coach, of maak een vrijblijvende afspraak met mij.
Tip#4 Hoe zeg jij het?
7% Van onze gesproken woorden heeft effect op de ander. 93% Komt uit andere non-verbale communicatie. Waarvan 55% lichaamstaal communicatie en 38% intonatie, stem, kleur, hoe je het zegt. Dit wil zeggen als je gesproken woorden goed zijn, je lichaamstaal oké is, je de juiste kleur draagt dan heb je bijna 100% te pakken.
Maar waarom lukt het profileren dan nog niet? Door hoe je het zegt!
De toon maakt de muziek. De verkeerde klemtoon, de verkeerde toonhoogte, het verkeerde lachje. Ook hier kun je je in trainen, oefen vaak dat wat je wil vertellen. Neem je verhaal op en hoor zelf hoe je het zegt, wat je zegt, wat je stem doet. Leg nadat je je verhaal hebt verteld de opname enkele dagen weg. En luister dan naar het verhaal. Welke stopwoorden heb je? Stel je voor dat het een vriend was die jou om feedback vraagt. Wat zou je hem als feedback geven? Schrijf deze feedback aan je vriend op. Lees het daarna door. Laat de opname daadwerkelijk aan anderen horen. Het liefst een vreemde die jou niet kent. Vraag om feedback en oefen verder.
Tip#5 Stilte is ook communiceren en profileren
Met name als je erg nerveus bent, aan het begin van een gesprek ratel je alles af. Je toehoorder is nog je eerste zin aan het verwerken en jij zit al aan het einde van je verhaal. Ik denk dat ik hier niet veel woorden aan hoef te spenderen. Het is wel duidelijk dat je regelmatig, en met name waar je iets wilt benadrukken, een stilte moet laten vallen. Geen onbehagelijke maar een korte, een ademhaling lang. Niet alleen je gesprekspartner krijgt tijd om alles op te slaan ook jij krijgt tijd om te zien en voelen wat er gebeurt bij de ander.
Tip#6 Weet wat de ander niet zegt
Zoals in de vorige tip aangegeven observeer je gesprekspartner. Niet aanstaren maar observeren. Kijk nu en dan even weg, maar doe dit niet op cruciale momenten als je iets wordt gevraagd. Het lijkt dan of je de vraag wilt ontwijken. Als je aan het observeren bent kijk dan naar veranderingen in de gezichtsuitdrukking, lichaamshouding van de ander tijdens je verhaal. Wat laat het gezicht zien? Leunt de ander plots terug? Kijkt hij voortdurend op zijn horloge? Wijst plots een voet naar de deur? Allemaal signalen dat hij niet meer aangehaakt is aan jouw verhaal. Stel dan een vraag bijvoorbeeld: “wat denkt u hiervan of heeft u een andere mening”.
Betrek de persoon bij jouw verhaal.
Zodra deze persoon zich erbij betrokken voelt en ook gehoord voelt, vindt hij/zij het ook een gezellig gesprek. En na dit gezellig gesprek willen ze je vast en zeker terug zien om de opdracht uit te voeren of om jou als collega te hebben.
Tip#7 Wees jezelf: leer profileren
Alle tips die hierboven staan, zijn bedoeld om een betere versie van jezelf te worden. Minder ruis in de communicatie te hebben. Des te beter jij jezelf kent des te meer vertrouwen heb je in jezelf. En de durf je eigen karakter te laten zien. Hoe beter je dit doet des te meer komen die opdrachten en dat werk naar je toe wat bij jouw past. En ook hier nog een tip. Als jezelf niet het gevoel hebt dat het bedrijf of de mensen waarmee je gaat samenwerken bij jou passen dan zeg jij nee tegen het aanbod. Dit mag ook. Weet je niet goed welk werk bij je past en welke mensen, of bedrijf bij jou past dan kan een persoonlijkheidstest een uitkomst bieden. Authentiek profileren is het meest krachtigste instrument voor je. Je bent dan tijdens een gesprek niet gemaakt waardoor je naderhand jezelf kunt blijven.
Tip#8 volg de masterclass of een workshop
Deze masterclasses zijn geen loopbaan begeleidingstrajecten maar het is meer. De masterclass of workshop zorgen ervoor dat je een betere versie van jezelf wordt. Dat je weet hoe je gezien wordt. Jij wordt gehoord en de ander voelt zich gehoord. Waardoor jij een goed gevoel achter laat bij de ander. Je kunt de verwachtingen van je eerste indruk managen en krijgt wat je wil: opdrachten en werk. Maar ook als je in onderhandeling bent met je werkgever of met een andere partij zijn de masterclasses of de workshop in de reeks AnderSwerkt de start van een succesvolle onderhandeling. Je profileert je nl AnderS, op een authentieke, bewuste en veilige manier.