Vandaag, op 4 oktober wordt je overspoeld met liefdevolle berichten en tips voor het verwennen van onze huisdieren, speciaal onze honden en katten. Maar laten we het eens van een andere kant bekijken. Hoe zit het met de rest van het jaar? En wat heb jij als mens eraan om toch vaker je dier en jezelf te vertroetelen?
Een dag van vertroetelen
Is het genoeg om slechts één dag per jaar extra aandacht te schenken aan onze dieren? En de overige 364 dagen dan? De liefde en zorg voor een huisdier is een dagelijkse verantwoordelijkheid en niet slechts een jaarlijkse viering.
Wij mensen denken dat, omdat wij dit fijn vinden om eens een keer extra aandacht te krijgen. En de trend die mij opvalt is de vermenselijking van dieren. Mensen gaan ermee om alsof het kinderen zijn. Terwijl dieren hun eigen specifieke behoeften hebben die gericht zijn op hun soort, zoals behoefte aan leiderschap in een roedel. Je dier weet niet wat er gebeurd, en is er ook niet echt gelukkig mee. Die is pas gelukkig als je dagelijks zorgt voor eten, drinken, zijn schoon plekje en sommige dieren hebben daarnaast ook dagelijks wat uitdaging nodig. Het is essentieel om te beseffen dat dieren gelukkig willen zijn als dier en niet als mens. Wel al ze iets voor mensen mogen doen.
Dieren die dagelijks iets mogen doen, zoals therapiedieren, of hulpdieren bijv. die mensen helpen bij het opsporen van, hebben het zichtbaar naar hun zin.
En zoals velen weten heb ik een boerderij en 4 ezeltjes die ik regelmatig inzet om stress te verminderen, om zelfvertrouwen op te bouwen. Dieren waarmee ik coach. En daarbij ben ik ook altijd op zoek naar andere methoden om mensen te helpen als ze vastlopen in hun werk.
Mijn groeiwens als stressreductie coach met af en toe inzet van dieren
Dit jaar had ik me voorgenomen om een manier te vinden hoe je stress kunt meten. Niet de stresssymptomen verlichten, dit heb ik vorig jaar onder de loep genomen via ‘reset je hormonen’ met als kern voeding, ademhaling en bewegen. Dit jaar wilde ik weten of ontspanningsoefeningen doen wat je ermee beoogt: ontspannen. Al 15 jaar ben ik mindfulness trainer en sinds vorig jaar categorie 1 coach en trainer. Soms bleef ik het gevoel hebben dat de ontspanning niet helemaal daar was. En mensen het lastig vinden om het zelf te herkennen. Maar hoe maak je dit zichtbaar?
Ik ben hierdoor terecht gekomen bij de HeartMath methode. Met biofeedback, dit is een apparaatje wat je hartfrequentie meet, zie je als je coherent bent. Dit wil zeggen je hoofd, hart en lijf rust ervaart. Laatst was er op NPO1 het programma Biohack project. Hierin leren bekende Nederlanders hoe ze hun lichaam en geest de baas zijn. Er wordt ook gebruik gemaakt van de HeartMath Inner Balance Trainer en de hartcoherentietechnieken om de deelnemers te leren optimaal te ademen en te focussen tijdens, maar ook voor, stress situaties.
En daarnaast wil ik al een hele tijd meer weten over trauma’s en hoe je mensen kunt helpen bij het verwerken of leven hiermee. En ook hier had ik soms twijfels als mensen na een rouwen om werkverlies traject bij me weggingen, of ook echt de kern van het verlies weg was. Daarom verwees ik mensen regelmatig door naar een EMDR professional. Maar kan ik dit ook? En toen kwam ik IEMT tegen. EMDR hebben veel mensen al van gehoord, IEMT nog niet.
Integral Eye Movement Therapie (IEMT) is een methodiek voor verandering van ongewenste negatieve gevoelens. Daarnaast kan IEMT ingezet worden als je last hebt van een bepaald thema in je leven of de invloed van een persoon op jou, waar je moeite mee hebt. Bij deze therapie worden de ogen bewogen om vervolgens nieuwe verbindingen in de hersenen te maken. Afgelopen week ben ik met deze opleiding gestart.
De Universiteit in Maastricht onderzoekt nu welke van deze twee (bijna gelijke) methodes het beste werkt. Zie verder: https://elinewessels.nl/research/
En voor beide opleidingen, Heartmath en IEMT, lees ik boeken, maak ik me de theorie eigen en oefen ik met mensen. Weet je nog de oproep die ik een halfjaar gelden heb gedaan? Dat was voor Heartmath. In november sluit ik deze opleiding af.
OPROEP: Na november heb ik oefen personen voor IEMT nodig. Wil jij je me graag helpen? Stuur mij een berichtje, dan plannen we een afspraak in.
Mijn persoonlijke reis
Tijdens de Heartmath opleiding wordt ik gecoacht, en deze coach maakte me opmerkzaam op de Polyvagaal theorie. Deze theorie gaat over onze overlevingssysteem: vechten, vluchten, verstarren. Over ons overlevingsmechanisme heb ik regelmatig in een BLOG geschreven wat er gebeurt op het moment je in een onveilige situatie terecht komt. Deze Polyvagaal theorie zet ook nog het verbinden erbij. Want die gaat ervan uit dat ons stresssysteem ook getriggerd wordt doordat we ons onbewust bedreigd voelen zodra we in aanraking komen met iemand, of een situatie die lijkt op een bedreiging van vroeger. Dit kan al door een bepaalde gezichtsuitdrukking, een zin of toon, geur. Het kan er al toe leiden dat we dan in de vlucht, vecht of bevries stand gaan als we ons onveilig voelen. Vaak drukken we dit uit als “Trauma”. En soms zijn we er ons niet bewust van, we zijn zo gewend aan ons automatisch patroon – ons gedrag dat we het ‘normaal’ vinden. Totdat we er last van krijgen.
Afgelopen week ben ik gestart met IEMT en hiervoor ben ik een boek aan het lezen Traumasporen. En ook hier komt deze Polyvagaal theorie ter sprake en therapie met dieren.
Neurowetenschapper en Hoogleraar psychiatrie Stepen Porges publiceerde de Polyvagaal theorie. Porges maakt in deze theorie ook een hele duidelijke koppeling met de lichamelijke en mentale stressklachten, zoals maag en darmklachten.
Meneer Porges heeft het ook over sociale verbindingen, die helpen om weer rust op te pakken. Als er verbinding is met een dier / mens en we ons veilig voelen dan ontspannen we. We voelen al verbinding als we naar muziek luisteren want dit zijn andere mensen die de muziek maken. Zo ook de verbinding met onze huisdieren. En zo is ook therapie met dieren ontstaan. Honden en paarden worden het meest ingezet (lees hier ook ezeltjes). En veel mensen reizen extra naar Amerika voor dolfijn therapie.
Wat is dan nu zo bijzonder aan therapie met dieren?
Dierentherapie, ook wel bekend als Animal-Assisted Therapy (AAT), heeft vele voordelen voor mensen en is op verschillende manieren helend. Een van de redenen waarom therapie met dieren als bijzonder en helend wordt waargenomen is dat dieren onvoorwaardelijke accepteren. Ze hebben geen oordeel over wie je bent, hoe je eruit ziet, hoe je doet. Niet alleen als therapie maar ook in het dagelijks leven geven de dieren:
Emotionele ondersteuning: Dieren hebben een natuurlijke manier om emoties bij mensen op te roepen. Het aaien van een zachte hond of het knuffelen van een kat kan direct een gevoel van kalmte en geluk opwekken. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die last hebben van angst, depressie of stress.
Verbinding en sociale interactie: Therapie met dieren moedigt vaak sociale interactie aan. Mensen kunnen handig met elkaar communiceren wanneer ze bezig zijn met dieren, en dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met sociale angststoornissen of autismespectrumstoornissen.
Verlichting van fysieke pijn: Het gezelschap van dieren en hun aanraken kan bij massieve pijn en ongemakken dit verlichten. Bijvoorbeeld bij Hippo therapie – therapeutisch paardrijden of therapiehonden in het ziekenhuis.
Stimulatie van hormonen: Interactie met dieren kan de afgifte van oxytocine (het knuffelhormoon) en endorfine (het gelukshormoon) veroorzaken, wat zorgt tot een algemeen gevoel van welzijn en vermindering van stress.
Verbetering van zelfvertrouwen en eigenwaarde: Het werken met dieren, zoals het trainen van een hond of het verzorgen van een dier, kan het vertrouwen en de eigenwaarde van mensen vergroten. Het succesvol omgaan met dieren geeft een gevoel van prestatie en voldoening.
Afname van eenzaamheid: Vooral voor mensen die zich geïsoleerd voelen, bieden huisdieren en therapiedieren een bron van gezelschap. Het hebben van een dier om voor te zorgen, kan een gevoel van een doel hebben, en betekenis in iemand leven brengen.
Stressvermindering: Het gelijktijdig aanwezig zijn bij dieren kan helpen het stressniveau te verminderen. Kijk maar naar het effect van het kijken naar vissen in een aquarium, of het luisteren naar het geluid van vogels. Het kan rustgevend zijn.
Aanmoediging van beweging bevorderend: Het functionele van huisdieren, zoals honden, moedigt mensen ook aan om regelmatig te wandelen en actief te blijven, wat gunstig is voor hun lichamelijke gezondheid.
En zo ben ik ook dit blog begonnen, de normale verzorging van een huisdier wat een dier al blij maakt 365 dagen per jaar en niet alleen die ene dag in oktober.
A.s vrijdag is mijn maandelijkse ‘ontspannen het weekend in’. We gaan hier ont-moeten, ook gaan we de dieren ont-moeten, de vogels horen fluiten en samen aan wandelend en luisterend ont-moeten. Allemaal activiteiten om je stress te verminderen en je welzijnsgevoel te verhogen. Meld je hier aan!