Vakantieontspanning vasthouden: 6 tips

Je vakantie is om en na een week werken merk je niets meer van de vakantieontspanning.Tijdens de vakantie heb je een andere dagstructuur en vaak ook slaapstructuur. Veelal doe je in je vakantie wat je graag wil, er moet bijna niets. Ontspanning op en top, de tijd vliegt voorbij.

Als de vakantie is begonnen dan is deze ook alweer afgelopen je moet weer naar huis en aan het werk. En dan begint het de: ‘na vakantie stress’: in de file, autopech, vertraging met het vliegtuig. Bij thuiskomst alles weer op zijn plaats ruimen, mogelijk enkele kilootjes erbij. Iedereen die op je huis heeft gelet, gaan bedanken.

Op het werk gaat deze stress door. Een overvolle e-mailbox, stapels werk, meteen weer volle bak er tegen aan. Voordat je het weet is je ontspanning weer omgeslagen in stress. Bah, het liefst ging je weer terug op vakantie en niet weer aan het werk.

En toch hoeft dit niet.

6 tips om de vakantieontspanning vast te houden

  1. Plan je vakantie zo dat je niet meteen na terugkomst moet gaan werken; de vertragingen naar huis leiden dan ook niet meteen tot stress ‘ik moet morgen thuis zijn en werken’. Daarnaast heb je nog enkele dagen om thuis tot rust te komen en om relaxt alles op te ruimen
  2. Pak bij terugkomst meteen weer je normale dagstructuur op. Ga weer op je vaste tijd slapen en sta op tijd op. Ga weer aan de slag met bewegen, wandelen, sporten of andere hobby’s die je hebt.
  3. Laat de weegschaal twee weken rusten het geeft jou ook rust, wat maakt het dat je na de vakantie meer weegt dan voor de vakantie. Meestal val je deze vakantiekilootjes snel weer af als je je normale levensstijl oppakt. Je moet weer aan zoveel wennen na je vakantie waarom je dan ook nog druk maken over iets dat zich in de meeste gevallen vanzelf corrigeert!
  4. Geef iedereen die op je huis let vooraf al een bedankje. Spreek van te voren af, dat als er iets bijzonders is zij jou een bericht achterlaten. En zeg dat je een paar weken na terugkomst van de vakantie langs komt. Het is ook weer fijn om je vakantieherinneringen op te halen en hierover te vertellen. Het brengt je even weer terug op vakantie en de rust die je daar had.
  5. Neem op het werk regelmatig een power rustpauze, even 5 minuten niets. Na het werk plan je energiegevers in en neem je genoeg avondrust. Het helpt ook aan een goede nachtrust waardoor je meer energie over dag hebt. Na een week werken plan je een balans dag in, een leuke dagactiviteit of gewoon niets doen.
  6. Zet op je telefoon, tablet, bureaublad van de computer de mooiste en meest rustgevende foto van je vakantie en kijk hier regelmatig naar. Het lichaam maakt een stofje aan waardoor jij je weer fijn voelt.
Ik ben benieuwd naar jouw manier van ontspannen na je vakantie.

Dit zijn mijn tips die werken om de vakantieontspanning vast te houden. Wellicht is er veel meer dat je zelf al toepast. Ik ben heel benieuwd naar wat dit is: mail me.

Mijn blog delen mag uiteraard altijd!

Regelmatig deel ik op facebook en linkedin meer tips of rustgevende filmpjes, Like mijn facebookpagina en/of volg me op mijn linkedin, zodat je op de hoogte blijft.

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.