In gedachten staar ik naar mijn computerscherm. Ik wil iets zinnigs schrijven over dit nieuwe tijdperk. Over afstand en nabijheid en over wat dit met ons doet. Verschillende blogs geven adviezen over de corona-crisis. Eerlijk gezegd weet ik even niet waarmee ik kan helpen. Zo begon mijn ‘niet weten dag’, ook dat kan in deze tijd.

Onrustig en niet weten

Onzekerheid maakt onrustig, maar wát maakt dan zo onrustig? Ik ben iemand die graag een ander vooruithelpt. Op dit moment stagneert dat en om die reden zocht ik naar een alternatief. Enkele maanden geleden ben ik gestart met een workshop mindfulness op mijn Facebooksite. Hiermee wil ik je verder helpen bij het vinden van rust in je hoofd en je lichaam. Misschien helpt het je niet meteen, maar heb je er op een later tijdstip wel iets aan. Zoals met paaseieren zoeken, soms vind je lang na Pasen nog een ei. En met een beetje geluk, ontdek je nu wel waar jouw stress en onrust vandaan komt.

Waar komt die onrust vandaan

Vorige week belde een cliënt. Hij voelde zich gestrest en onrustig, waar het vandaan kwam wist hij niet. Hij sliep slecht en had last van hoofdpijn en maagpijn. Gelukkig had hij geen kort lontje, het was eerder zo dat er veel langs hem heenging. Al pratend ontdekten we dat mijn cliënt letterlijk stilstond. Hij voelde zich onverschilliger en passiever. De corona-crisis vraagt om ander gedrag en dat veroorzaakte zijn stressklachten. Die bewustwording zorgde voor een aha-moment. Hij herkende zijn reactie van een periode nadat zijn huisdier was overleden. Nu we de oorzaak kenden, konden we bekijken wat hij nodig had om het verlies te verwerken en zijn lichaam te laten ontspannen.

Een verandering veroorzaakt gevoelens van verlies en rouw. Rouw treedt niet alleen op bij overlijden, maar ook bij andere ingrijpende veranderingen. Hoe intens je dit ervaart, verschilt voor elke persoon. De een heeft er last van en de ander ziet het vooral als een nieuwe uitdaging.

En bij jou?

Werk je in een cruciaal beroep, geef je noodgedwongen les aan je kinderen of zoek je juist werk? Met zo’n veranderingen omgaan is niet makkelijk. Wat kun je daaraan doen?

Onderzoek eerst waar jouw onrust of stress vandaan komt. Zodra je daarachter bent, kun je de volgende stap zetten en ermee aan de slag gaan. Dat is ook mijn werkwijze. Op zoek gaan naar de oorzaak van de onrust.

Heb je last van onbewuste gedachten, een rouwproces of weerstand tegen veranderingen? Vul zelf maar in waar het wringt. Weet ook dat ik je hierbij kan helpen, via de telefoon of een videogesprek. Dat is voor mij ook een verandering. Op dit moment onderzoek ik nog hoe ik telefonisch met mijn ezels kan coachen 🙂

Hoe ervaar jij de huidige veranderingen, wat roept het bij jou op? Gevoelens van verlies of zie je het juist als een nieuwe weg in je leven?

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.