#mindfulness

Je hebt de term Mindfulness vast wel eens ergens gehoord. Maar wat betekent het? Of beter nog, wat is Mindfulness eigenlijk en wat heb je eraan?

Mindfulness is erg populair en sommige mensen raken er zelfs geïrriteerd van als ze het woord horen. Het is allemaal zo vaag, in het nu blijven, zen zijn, mindful zijn en alles met aandacht doen. En mensen die ermee aan de slag zijn gegaan denken wellicht ‘fijn dat het bestaat’.

Bij mij kwam bij de eerste kennismaking van dit woord een beeld naar boven van zo’n boeddha in kleermakerszit met de duim en middenvinger op elkaar. Maar ik vertel je, het is anders:

Mindfulness is op een nuchtere en praktische manier geïnformeerd worden over jezelf en je omgeving.

Hoe klinkt dit in je oren?

Waarom fijn dat het bestaat?

Stress hier, overspannenheid daar, en burn-out dagelijks in de media. Oplossing Mindfulness. Een wondermiddel zou je zeggen. Maar nee, het is geen wondermiddel, het is een methode die je met wat oefening toe kunt passen in je dagelijks leven.

Mindfulness is met twee voeten in de aarde staan en opmerken wat er nu is. En dat is het, als je je oefent in de mindful manier van leven dan  doe je jouw dagelijkse dingen, waarbij je je ervan bewust bent wat er nu gebeurt. Je hoeft niet meer te doen dan alleen jezelf te zijn. Mindfulness helpt je bewust te worden van jezelf en jouw reacties met de omgeving.

Mindfulness een rage

Eén van de redenen waarom Mindful zijn zo populair is op dit moment, is dat veel mensen zo ontzettend druk zijn. Middels onderzoek is aangetoond dat wij sneller door het leven gaan dan 50 jaar geleden. We lopen sneller, we praten sneller en we ontvangen veel sneller alle informatie en berichten.

Smartphones, Ipads, PC’s, tv, ze dragen allemaal eraan bij dat we zo druk zijn en sneller zijn gaan leven. Bovendien zorgen ze ervoor dat je minder rust neemt. Sterker nog, ze zijn de oorzaak van een groot gedeelte van je stress. Doordat je hersenen constant gevoed worden met nieuwe beetjes informatie zijn ze dit constant aan het verwerken. Gevolg is dat we meer stress hebben, ons slechter kunnen concentreren, meer dingen vergeten en meer in de toekomst leven. We raken er zelfs overprikkeld van.

Met Mindfulness probeer je dit te verminderen en je aandacht weer op dit moment te richten.  Je merkt dan op dat je steeds maar aandacht voor je telefoon hebt en wat de constante informatie aanvoer met je doet. Door je aandacht op dit moment te richten kan je weer meer genieten van de mooie wereld om je heen. Je maakt makkelijker een keuze en je neemt een beter onderbouwd besluit.

Betere keuze en onderbouwd besluit

Waarom maak je met mindfulness een betere keuze en onderbouwd besluit?

Vaak bemerk je jouw (onbewuste) gedachten niet op en herken je de lichamelijke sensaties niet altijd. Waar het bij mindfulness om gaat is om jouw reactie op de wereld om je heen te herkennen. En ook je (negatieve) gedachten te herkennen. Die gedachten die ervoor zorgen dat je nooit start aan je droom, of een gesprek, of een relatie…. Die gedachte die ervoor zorgt dat je maar blijft rennen. En jouw gedrag dat je je ziek kan maken tot aan een burn-out toe.

Zo’n belemmerende of aansporende gedachten gebeuren heel vaak bij het maken van een keuze of een besluit nemen. Door je automatische gedachten op te merken kun je je gedrag ook bijstellen en een betere keuze maken of besluit nemen.

Wat is mindfulness

Mindfulness betekent volgens Jon Kabat-Zinn:

“Aandacht geven op een bepaalde manier, gericht, in het hier en nu, niet (ver)oordelend

Kabat-Zinn richtte in 1979 de Stress Reduction Clinic op. Hij was de eerste westerse arts die de basisprincipes van aandachtstraining of mindfulness toepaste in een medische setting en de effecten wetenschappelijk onderzocht. Zijn 8 weken durende training bleek stress, angst, pijn en (chronische) ziekte te kunnen verlichten.

Zoals al uitgelegd onder het vorige kopje ‘betere keuze en onderbouwt besluit’ leer je met mindfulness je automatische denkpatronen op te merken. Je leert om de samenwerking tussen lichaam en geest weer in balans te brengen.   

Met de oefeningen in de 8-weekse mindfulness training die ik geef, leer je stil te staan bij wat er nu bij je gebeurt. Ja, naar het voorbeeld van Jon Kabat-Zinn. Elke week komt een ander onderwerp aan bod. Zo staat de eerste les in het teken van de automatische piloot. In de tweede bijeenkomst gaat het over omgaan met obstakels.

Per bijeenkomst worden de mindfulness oefeningen uitgebreid. In acht weken leer je via meditatie in het hier en nu te blijven. Te stoppen met automatisch patronen bijvoorbeeld alsmaar piekeren. Daar voor in de plaats leer je focussen.

Wie begeleid ik

Mensen die ik met mindfulness help zijn degenen die werkstress hebben en werkdruk ervaren, degene die overspannen zijn en een burn-out hebben. Maar ook mensen die willen werken aan hun persoonlijke effectiviteit.

Tijdens een eerste gesprek ga ik na wat jouw vraag is. Je kunt mindfulness preventief inzetten. Maar ook als je werkstress hebt, overspannen bent of een burn-out hebt en ziek thuis zit.

Mindfulness is geen wondermiddel maar een methode die ook jij kunt gebruiken. Het helpt je om meer balans tussen lichaam en geest te krijgen en beter in je vel te komen en te focussen. Als je beter in je vel zit verbeter je je arbeidsmarktpositie, werkrelatie, thuisrelatie. Door te focussen verbeter je o.a. de balans tussen werk en privé. Ook kan het helpen om je werkdruk te verlagen en werkstress te verminderen. Kortom je kunt tot jouw beste prestaties komen als je soepel om kunt gaan in alle situaties; Toch fijn dat Mindfulness bestaat!

Zodat ook jij kunt ervaren wat mindfulness je oplevert en je in 2021 goed van start kunt gaan, bied ik mijn eerste online mindfulness training van dit jaar aan via het boeddhistische Dana principe. Dit wil zeggen dat jij zelf kunt bepalen wat je ervoor betaald. Dit geldt voor de eerste 8 aanmeldingen, wees er dus snel bij want er zijn al aanmeldingen binnen.

Dus meld je nu aan en maak kans op een plekje bij de eerste 8.

MELD JE hier AAN

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.