Is het gek om een zelfgesprek te voeren?
De volgende keer als je dit doet, hoef je je niet schamen. Het onderbewuste wil je alleen maar helpen om je gedachten op een rijtje te zetten. En daarnaast verhoogt het je zelfvertrouwen en jouw prestaties nemen toe. Met deze gedachte is het toch super om een sollicitatiegesprek te voeren, of met je werkgever te onderhandelen over arbeidsvoorwaardelijke onderwerpen.
Maar hoe werkt dit dan?
Een onderzoek van de universiteit van Michigan heeft uitgewezen dat een zelfgesprek het zelfvertrouwen verhoogd. Tenminste als dit gesprek niet in de ik- (eerste) vorm is maar in de tweede vorm ‘jij’. Men spreekt hier van het Koning Salomon effect. Zoals ook de Bijbelse koning Salomon is het gemakkelijker om het probleem van een ander rationeel en objectief te bekijken dan het eigen probleem. Bron: cover media
Als het zelfgesprek in de jij vorm is dan heb je het gevoel met een ander te praten
Als je af en toe een zelfgesprek voert in de jij vorm (tweede vorm) dan ben je emotioneel minder betrokken bij het verhaal. Doordat je het verhaal in de jij vorm vertelt, hou je afstand en ben je minder emotioneel betrokken waardoor je een helder hoofd behoud. Het geeft blijkbaar minder stress in de jij vorm, dan als je over ‘ik’ praat. Hierdoor ben je rustiger en straal je meer zelfvertrouwen uit, je praat immers over hem en haar: ‘iemand waar je van een afstand naar kijkt’. Net zoals koning Salomon bekijk je dan de situatie objectief en rationeel. Het voelt als een advies dat je aan een goede vriend of collega geeft. Zo kun je ook het sollicitatiegesprek of een elevator pitch oefenen. Het solliciteren is dan minder stressvol.
Zelf motivatie en concentratie nemen toe
Sportwetenschappers hebben ontdekt dat strategische zelfgesprekken leiden tot een hogere zelf motivatie en concentratie. Je kunt jezelf aansporen door affirmaties te gebruiken op momenten dat het moeilijk gaat: ‘Je kunt het!’ ‘loop door! nog een stuk en je hebt het gehaald’.
Deze affirmaties kunnen natuurlijk ook gebruikt worden bij andere situaties, bijvoorbeeld als je aan het diëten bent: ‘je stopt met eten als je verzadigd bent!’. Maar ook als je aan het solliciteren bent: ‘Die vacature is voor jouw’, ‘dat netwerkgesprek ga je inplannen’, je gaat bellen voor meer informatie’.
Door monologen los je problemen op
De Amerikaanse psychologe Dolores Albarracin heeft met een reeks experimenten aangetoond dat door te monologen mensen problemen oplossen.
Dolores Albarracin had een groep mensen een raadsel opgegeven. De ene groep mocht niets hardop zeggen en de andere groep mocht voor zich uit mompelen.
De groep die voor zich uit mocht mompelen had het raadsel veel beter opgelost dan de andere groep. Volgens Albarracin ligt dit aan het feit dat gevoel en gedachten in het zelfgesprek een uitlaatklep vinden, en op deze manier beter verwerkt worden. Dit structureert en vordert het denkproces als je voor een zware taak staat. Bron: cover media
Is een sollicitatiegesprek dan nog moeilijk
Een zelfgesprek kan ook gebruikt worden met het krijgen van een baan. Veel mensen schromen om een vacature voor meer informatie na te bellen. Of om te bellen nadat de schriftelijke sollicitatie is verstuurd. Of gewoon om te bellen voor een afspraak voor een netwerkgesprek. Terwijl hierdoor de kans om uitgenodigd te worden of om de baan te krijgen met 50% toeneemt. Volgens carrière in Limburg vergroot netwerken zelf de kans op een baan met 200%. En toch doen we het vaak niet, die telefoon pakken om een afspraak te maken. Wat houdt jou tegen?
Herken je dit: ‘ik zal wel storen als ik bel’, ‘stel dat alle kandidaten bellen’, ‘ze zullen wel druk zijn’, ‘ik ga toch niet bedelen voor die baan’, ‘als de baan voor me bestemd is dan nodigen ze me wel uit’. En als je brief en cv er net niet uit springt, of je net de zesde kandidaat bent en net niet bij de eerste ronde gesprekken zit. Soms staat ook nog in het cv je kwaliteiten opgesomd: ‘ik ben proactief, ben initiatiefrijk ….’ en waarom bel je dan niet. Meestal komt dit door je gedachte en het gevoel dat ontstaat. Ik hoor heel vaak dat vrienden of collega’s zeggen: ‘bel toch gewoon, je kunt het’ ‘of zou ik voor je bellen?’
Als je voor een ander zou bellen dan doe je dit gewoon, maar het zit ‘m erin dat je voor jezelf gaat bellen.
Door gericht een zelfgesprek te voeren motiveer je jezelf om te bellen. Je geeft het advies aan die tweede persoon, aan jou als vriend van jezelf: ‘je pakt gewoon de telefoon en vraagt of de sollicitatie in goede orde is aangekomen’. Of ‘je vraagt of je bij de kandidaten hoort die op gesprek kunnen komen en wanneer dit dan is’. En daarnaast vraag je ‘wat is de belangrijkste focus van de functie het komend jaar….’.
Je moedigt jezelf aan en je hersenen slaan dit ook zo op. Het voelt goed voor je brein waardoor je niet meer terug deinst.
Bescheidenheid en onzekerheid zit je niet meer in de weg
En wat te denken van het sollicitatiegesprek zelf. De elevator pitch, kort en krachtig vertellen wie je bent en wat je komt brengen. Van anderen krijg je vaak terug dat het zo moeilijk niet is, ze zeggen dan haarfijn wie jij bent, wat jij kunt, wat jou zo uniek maakt. Om dit over jezelf te zeggen blokkeert, zodra jij het over een ander zegt, voelt het zelfs goed, je geeft immers een compliment aan iemand anders.
Oefen daarom het sollicitatiegesprek of de elevator pitch eerst in de jij vorm. En als dit goed gaat vervang je ‘jij’ in ‘ík’.
Het Nee heb je het Ja kun je krijgen, 50% meer kans op jouw baan!
Zelf ben ik loopbaancoach en HR professional en regelmatig aanvaard ik interim opdrachten. Dit houdt in dat ik na een tijdje weer de functie af sta aan iemand anders. Hiervoor stel ik dan een vacature. Het rare is dat ook mijn collega’s op de arbeidsmarkt niet bellen voor meer informatie. Ook niet om de vraag te stellen of ze bij de geselecteerde kandidaten horen. Bij de laatste vacature heeft één kandidaat van de 30 sollicitanten na-gebeld. Ik heb die meteen uitgenodigd en tijdens het sollicitatiegesprek was er een klik, waardoor deze persoon de functie heeft gekregen. En waarom deed deze persoon na bellen? Omdat zij haar eigen advies opvolgde: ‘Ik moest wel bellen omdat ik mijn cliënten ook altijd meegeef na te bellen’.
Als monoloog gebracht: ‘het beste is dat je belt om te vragen hoe het met je sollicitatie zit, mijn kans neemt dan met 50% toe om die baan te krijgen’. Weet je niet goed wat je verder nog kunt vragen of zeggen aan de telefoon? Standaard vragen kunnen zijn: welke persoon zoekt u precies; waarop ligt de focus het komend jaar. De verkregen antwoorden vertaal je dan naar je brief en in je cv. Ook kun je deze antwoorden gebruiken in je sollicitatiegesprek.
Zo zie je maar dat solliciteren niet zo moeilijk hoeft te zijn door regelmatig een zelfgesprek te voeren en je eigen adviezen op te volgen!