Vanochtend ben ik met mijn man een kort stukje gaan fietsen. Het liefst fiets ik richting Aken. De weg voert door de landerijen, lekker rustig. Op een bepaald moment kom je op een punt dat je beneden in een dal Aken ziet liggen.
Al fietsend kwamen we een bankje tegen en gingen we daar even zitten om van het uitzicht te genieten.
Het zonnetje schijnt, helder weer. Ik dacht mooie foto’s te kunnen maken van dit panorama. Maar dit bleek niet zo te zijn. De foto’s waren en bleven mistig. Mijn man zei al meteen ‘de foto’s zullen wel wat heiig zijn’. En zo was dat ook, ik zag het niet met blote ogen maar op elke foto was alles mistig. Je kon niet duidelijk zien wat er in het dal was. (Wil je dit weten: het raadhuis en de Dom van Aken.)
En misschien heb jij dat zelf soms ook. Dat alles op je werk overweldigd voelt en je de oorzaak niet duidelijk ziet, omdat het mistig blijft. Hoe je ook je best doet om het antwoord te vinden over de oorzaak van je (werk)stress, je krijgt maar geen helder beeld.
Zou het niet geweldig zijn om het gevoel te hebben dat je alles op je werk onder regie hebt en je het werk met innerlijke rust uitvoert?
Hierbij 5 tips om uit de mist te stappen en meer helderheid en innerlijke rust te krijgen over je werkstress:
1) Ga na wat de oorzaak is, probeer deze te begrijpen zodat ze je niet meer overweldigen. Ga na of: je overbelast bent, geen oplossing hebt voor problemen, er onrealistische verwachtingen zijn, slechte communicatie is. Identificeer de bronnen van je stress, want dat is de eerste stap naar een helder beeld van je situatie.:
Dit kun je doen door:
- Regelmatig pauzes te nemen; lees hiervoor mijn blog.
- Stressmanagement technieken toe te passen:
- Meditatie,
- Ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld met de Heartmath techniek. Dit is een biofeedback methode waarbij je een klein apparaatje aan je oorlel klemt en dit is verbonden met je mobiele telefoon of laptop. Je kunt dan zien of je innerlijke rust hebt of dat je onrustig bent. Met enkele meditatie- en ademhalingstechnieken leer je dan deze rust te creëren
2) Als je ergens in dienstverband bent en een leidinggevende hebt, communiceer dan met je leidinggevende over je situatie. Samen kunnen jullie maatregelen nemen om je werkomstandigheden te verbeteren en/of de werklast te verminderen.
Ben je zzp’er of werk je bij een kleine werkgever, ga dan na welke maatregelen jou helpen om de werkomstandigheden te verbeteren.
En/of zoek steun bij collega’s die ook hetzelfde ervaren. Deel dan samen strategieën hoe jullie de werkstress gaan aanpakken.
3) Stel grenzen: wees niet bang om deze grenzen te stellen. Nee is ook een antwoord en geeft ook duidelijkheid. Weet dat ‘nee’ tegen een ander en ‘ja’ tegen jezelf zeggen, ook meteen ja zeggen tegen jouw gezondheid en welzijn betekent. Vooral als je al overbelast bent. Het is belangrijk om een gezonde werk-privé – rust balans te behouden
4) Praat met een professional: als de stress op het werk aanhoudt en ernstige gevolgen heeft voor je mentale en fysiek gezondheid, overweeg dan om met een professionele stresscoach/counselor te praten. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en emotionele ondersteuning bieden.
5) Of overweeg je loopbaan: als stress op dit werk ondraaglijk blijft, kan het de moeite waard zijn om na te denken over je loopbaan. Misschien is het tijd om te zoeken naar een nieuwe baan die beter past bij je behoeftes.
Wil je graag minder mist en meer helderheid over je stress, ga een vrijblijvend gesprek aan.
Of lees de informatie over de 9 haltes waarbij je meer innerlijke rust, vitaliteit en werkplezier krijgt. Aankomend jaar beginnen we weer met een nieuwe 3×3 haltes van werkstress naar werkgeluk!