Ezelcoaching bij stress en burnout

Weg met stress door ezels. Wat hebben stress en ezels met elkaar te maken? Niets en heel veel. Bij de begeleiding van mensen met stress, burn-out, overspannen, verlies & rouw en persoonlijke effectiviteit zet ik mijn 5 ezels in. Zij helpen om tot rust te komen. Zij fungeren als spiegel en laten je zien wat zich bij jou innerlijk afspeelt.

Ook ezels kunnen stress hebben maar daar gaat het in deze blog niet over. In deze blog gaat het over de ezel als hulpdier bij mensen met stress. Weg met stress door ezels!

Stress en ezels

Laatst stond ik met een cliënt bij de ezels in het weiland. We stonden daar al zeker een half uur. Plots kwam de vraag ‘hoe kan het dat ik nu heel ontspannen hier sta te kijken naar de ezels? Mijn hoofd is leeg, geen vreselijke gedachten meer. Het begon al toen ik de ezels begon te aaien, ik voelde rust en warmte. Ook voelde ik de rust toen ik met de ezel aan de lijn naar het weiland liep. Ik bemerkte weer de wind in mijn haren’. Kon ik dit maar vasthouden.

Hoe komt het dat mijn cliënt zich zo ontspannen voelde?

De cliënt komt voor stressreductie. Zij voelt zich al een hele tijd niet lekker en haar energie vloeit langzaam weg. Tijdens de intake kwamen we erachter dat een onverwerkte verlieservaring een van de stressoren is. Onverwerkt verlies kan in het heden nog worden afgerond, het bewust alsnog opschonen. In het boek verlieskunde van Herman de Mönnik staan drie afrondingstaken in het heden, voor het verlies in het verleden:

1. Bewustwordingstaak, 2. Afrondingstaak en 3. Opbouwtaak.

Bij 2. Afrondingstaak hoort ook emotionele ontlading en deze ontlading kan gebeuren door affectie.

Affectie

Andere woorden volgens het woordenboek ‘dikke van Dalen’, voor affectie zijn: genegenheid, liefde. Instinctief hebben we behoefte aan affectie en erbij horen. Als baby gaan we al een emotionele binding aan, we hechten ons met belangrijke anderen. Baby’s zeggen via huilen help mij, ze vragen aandacht voor hun behoefte aan eten, warmte en liefde. Als dit wordt beantwoord met nabijheid ontstaat lichamelijke en geestelijke rust. En dit werkt bij een volwassene nog altijd zo.

Emotionele nabijheid faciliteert het afvloeien van emotionele lading (huilen van verdriet, schreeuwen van boosheid, trillen van angst, stralen van blijdschap), aldus Herman de Mönnik. Vertaald naar ‘weg met stress door ezels’, door ezels te aaien en te knuffelen ontstaat er emotionele nabijheid. Door deze nabijheid ontstaat lichamelijke en geestelijke rust. Ook helpt deze nabijheid bij het weg laten stromen van opgekropte emoties. En dit hebben stress en ezels met elkaar te maken.

Weg met stress door ezels en de affectie waardoor ons lichaam en geest ontspant?

Ons brein bestaat uit verschillende delen die emoties reguleert. Een deel is het limbisch brein of ook vaak aangeduid als het emotiebrein. Instinctief (vanuit dit brein) hebben we de behoefte aan affectie. Het hechtingshormoon oxytocine speelt een positieve rol bij het ontstaan van deze gevoelsbanden. Waarschijnlijk verminderd dit hormoon stress (Neumann 2000). Bij hogere oxytocineniveau ben je weerbaarder tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust.

“Door het aanraken van dieren gebeurt er ook van alles met onze hormoonhuishouding” zegt psycholoog Marie José Enders-Slegers. Zij heeft op zorgboerderijen hiernaar onderzoek gedaan. Ze bemerkte dat meer oxytocine werd aangemaakt bij zowel dieren als mensen door elkaar te knuffelen of bij elkaar te zijn. Bron: mens en gezondheid.infonu.nl 

Oxytocine zorgt voor:

  • gevoelens van hechting en vertrouwen;
  • verlaging van de bloeddruk en de hartslag (met als gevolg dat de stress minder impact heeft en de kans op hart- en vaatziekten afneemt);
  • een sneller gevoel van verzadiging bij het eten;
  • het onderdrukken van angstige gevoelens.

Hebben ezels stress bij het knuffelen of vinden ezels knuffelen leuk?

Mijn 5 ezels zijn grote knuffelberen. Zij houden ervan om aangeraakt te worden het zit in hun natuur. In het weiland zie je ze vaak aan elkaar knibbelend staan. Eerst gaan de neuzen tegen elkaar en daarnaar wordt geliefkoosd.

Dit doen zij ook bij mensen. Ze maken eerst contact door te ruiken en dan vinden zij het fijn om te worden geknuffeld. Dit kan door hun te borstelen, te aaien of gewoon even tegen hun aan te liggen. Willen zij het niet meer, dan lopen ze gewoon weg het weiland in. Zij ondervinden geen stress net het tegendeel zij worden graag geknuffeld. Ze komen naar je toe om te worden geaaid en geknuffeld. En dan gebeurt het: weg met stress door ezels.

En de cliënt?

Mijn cliënt krijgt door de ezels te knuffelen (affectie) hulp om het opgekropte of weggestopte verdriet naar buiten te laten komen. Daarnaast geeft de affectie bij stress lichamelijke en mentale rust. Er zijn mensen die niet met dieren hebben en dat mag. Je hoeft niet altijd de ezel aan te raken om rust te ervaren. Je raakt al ontspannen en relaxt bij het aanschouwen van grazende ezels.

Oorzaken van stress kan door vanalles komen. Door erover te praten kom je erachter waarvan jij stress hebt. Heb jij stress of oud zeer blijf er dan niet mee rond lopen. Want door stress en het oud zeer niet af te ronden, kunnen er onbegrepen lichamelijke klachten ontstaan. Affectie helpt bij stressreductie en oud zeer. En dit is wat stress en ezels met elkaar verbindt.

Zie ook mijn artikel: mijn opstelling met ezels een klant aan het woord. Wil je ook kennis maken met de ezels: Balou, Mango, Peach, Charlie en tante Truus maak dan een vrijblijvende afspraak.
Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.