Ezelcoaching of paardencoaching


Daar stonden we met 15 ezels in een weiland. Mijn man, de eigenaar van de ezels en ik. Het was een grauwe regenachtige najaarsdag in 2014.

De tijd stond even stil, die rust. Ik hoorde en voelde mijn ademhaling en de wind die door de bladeren ging. Het geritsel van de bladeren was zo intens en mooi. Er waren 30 ezelsoren naar voren gericht. Ik hoorde het gesnuffel van de ezels. Ruikend en kijkend wie die vreemdelingen waren.

Mijn man voelde zich meteen op zijn gemak en ik ook. Voordat we het wisten, hadden we de 3 ezels gekocht. Wat de ezels op dat moment met ons tweeën deed, doet het ook met mijn klanten, elke week weer.

Mijn weg…

Het begon allemaal in 2014. Na jaren in Human Resource Management te hebben gewerkt, was ik ontslagen. Ik had dit notabene zelf gedaan. Op het hoofdkantoor moesten nog enkele mensen weg, en ik kon niet ontkennen dat ik daar redelijkerwijs bij hoorde. Niet omdat ik mijn werk niet goed deed, maar omdat het paste in de koers die het bedrijf had ingezet. Dat was in 2012.

Na mijn ontslag kwam ik maar niet vooruit. Wilde ik een andere baan, en zo ja, weer als HRM manager, of wilde ik voor mezelf beginnen. Dieren en de natuur hebben me geholpen bij het verwerken van het verlies van mijn baan. Er kwam oud zeer boven, zoals mijn burn-out uit 2004.  Maar ik kreeg ook de rust om te kijken naar wat ik nu écht wilde.

Mijn passie ligt in de natuur en bij dieren. Hier vind ik mijn rust. Graag wil ik de rust die ik op de boerderij heb, delen met mensen die hetzelfde ondergaan wat ik ook heb ondergaan. En zo heb ik mijn expertise als boerin, loopbaancoach en Human Resource Manager gecombineerd.

…. gevonden

Goed, ik wilde met de dieren op onze boerderij mensen helpen met stress, met verlies en rouw. Ik dacht eerst aan koeien en/of paarden. We hebben de stallen, de koeien en het voer.

Met koeien ben ik helemaal vertrouwd. Van paarden weet ik minder, maar als kind hielp ik tijdens de kermis altijd de paardenman om de pony’s en paarden te verzorgen. Met een beetje hulp kon ik leren omgaan met deze dieren. En paardencoaching is in opkomst, mensen staan ervoor open. De resultaten van paardencoaching liegen er niet om. Super toch als mensen op deze manier verder geholpen worden.

Alleen… één iemand stond in de weg, de boer, mijn man! Hij verzorgt de dieren en paarden zag hij niet zitten. Terug bij af…? Nee, dat niet. Ik ben simpelweg op zoek gegaan naar een ander dier dat past bij wat ik wil doen én past bij wat de boer wil verzorgen 😉

Ezelcoaching of paardencoaching?

Op internet kwam ik een ezelstal tegen die ezeltherapie toepaste bij kinderen met een handicap. Interessant! Ik ging verder zoeken. En ziedaar: “Een ezel is een paardachtig dier dat heel geschikt is voor de therapie.” Maar hoe komt het dat de ezel heel geschikt is voor therapie? En waarom zou ik kiezen voor ezelcoaching en niet voor paardencoaching, even los van de voorkeur van mijn man?

Laten we even de minpunten op een rij zetten:

  • Een ezel staat bekend als een koppig dier.
  • Een ezel heeft een imago als dom. Wij mensen gebruiken het woord ‘ezel’ voor iemand die we dom vinden.
  • In 2014 was ezelcoaching nog erg onbekend.  

De knoop doorgehakt: het wordt ezelcoaching

Er zijn duidelijk verschillen tussen een paard en een ezel. Een paard wordt gezien als het edele ras van de equus achtige. Er zijn drie soorten: het (wilde) paard, de ezel en de zebra. Die laatste twee worden zelfs de ‘sub-paardachtigen’ genoemd, alsof ze echt een treetje lager staan. Het gaat om hetzelfde ras, maar met de volgende verschillen:

  • Fysiek zijn de overeenkomsten goed te zien: de oren, de manen, de staart, de rug.
  • De ezel is kleiner dan een paard, net zo groot als een pony.
  • Het paard komt van de steppe, de ezel en zebra uit de woestijn.
  • Het karakter is duidelijk anders, een ezel:
    • heeft een lage energie, staat rustig en snuffelt aan mensen. Het paard is en voelt onrustiger aan;
    • vlucht als het schrikt maar draait al snel weer om;
    • kijkt de kat uit de boom, is nieuwgierig en maakt daarna contact;
    • verstart als het voor hem niet veilig is (een paard slaat op hol);
    • is eigenwijs: een ezel geef je geen bevel maar vraag je om mee te werken;
    • heeft een hoog knuffelgehalte, wordt heel graag aangehaald.

Daar waar een groot paard mensen toch bang maakt, trekt de ezel met zijn lange mooie oren mensen aan.

En wat blijkt: een ezel is een heel pienter dier. Je kunt de ezel africhten als een hond.

Niet over een nacht ijs

De keuze is gemaakt, mijn man is overtuigd van de ezel. Nu de keuze verder onderbouwen en zelf overtuigd raken dat ezelcoaching meer oplevert dan paardencoaching bij verlies en rouw, stress verminderen en burn-out begeleiding. En dat doet het, ik ben overtuigd dat ezelcoaching mensen meer oplevert dan alleen coachingsgesprekken.

De lage energie en het knuffelgehalte maken de ezel geschikt voor mijn doelgroep. Daarnaast zorgt hun eigenwijsheid ervoor dat ze geschikt zijn voor ezelcoaching. Zie ook het blog weg met stress met ezels.

Voor mij was het duidelijk: ik koos ezelcoaching boven paardencoaching. Nu nog een training om het dier nog beter te leren kennen. Die had ik al snel gevonden: 3 maanden volgde ik de training ezelcoaching op de ezelstal Hans en Grietje. Hier heb ik nog meer geleerd over het karakter van het dier en de verzorging. En natuurlijk alles over de ezel inzetten als therapiedier.

Vervolgens ging ik op zoek naar geschikte dieren. En ook die had ik al snel gevonden. Bij een ezelmelkerij en zorgboerderij waren 3 ezels te koop. De dieren waren al gewend aan mensen en kinderen met een handicap. Mijn man vond ze enig.

En zo stonden we in oktober 2014 in dat weiland. Een maand later stonden er 3 ezels in onze voormalige varkensstal. 2 ezels bleken zwanger te zijn, en zo hadden we al snel 5 ezels.

Wat levert ezelcoaching jou op?

Door zijn lage energie straalt de ezel een en al rust uit. Tel daarbij op de lach die mensen op hun gezicht krijgen bij het woord ‘ezel’. Genoeg reden om met de ezel te gaan werken.

Dit is mijn favoriete reclamespotje met een ezel in de hoofdrol wat ik altijd laat zien in mijn workshop loopbaancoaching.

En nu, begin 2019, ben ik zo blij dat ik voor ezels heb gekozen. Het blijken zulke vriendelijke en goedmoedige dieren te zijn. Ze helpen elke week mensen bij het verwerken van hun verlies en bij het creëren van rust.

Ook voelen zij de energie bij mensen op diepere lagen aan. Dit werkt heel goed als je vastloopt in je werk of wilt werken aan je persoonlijke effectiviteit. Ook zet ik de ezels in bij familie- en loopbaanopstellingen.

Mijn ervaring leert dat een sessie met een ezel vaak diepgaand is en veel impact heeft. We komen veel sneller tot de kern dan wanneer we alleen maar praten. De ezels spiegelen jou en jouw waarheid (energie), zoals jij het beleeft.

Interesse in ezelcoaching?

Bij de intake bepaal ik samen met de cliënt wat we inzetten in het begeleidingstraject. Ezelcoaching kan daar een onderdeel van zijn. De klant beslist.

Wil je zelf ervaren wat een ezel met jou doet? Maak een vrijblijvende afspraak

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.