Personal branding: jezelf profileren

5 tips om met minder woorden meer te bereiken. Je gedachten en non-verbale communiceren bepalen hoe jij je voelt en hoe je je gedraagt. Met wat kleine aanpassingen komt je doel snel dichter bij bijvoorbeeld meer loon, een opdracht, je nieuwe baan, bij onderhandelen meer ontvangen of minder hoeven betalen voor dingen. Personal branding of profileren zijn andere begrippen om met minder woorden meer te bereiken.

TIP 1 BAALDAG

Een grauwe wolk boven je hoofd al bij het opstaan! Het liefst blijf je in bed. ’s Avonds denk je ‘was ik vandaag maar in bed gebleven’. Alles is mis gegaan wat ook maar mis kon gaan.

Als jij een baaldag hebt dan merken anderen dit ook. Het is net of jouw grimmige en grauwe energie overslaat op de ander. Deze reageert al snel net zo grimmig en grauw als jij waardoor je niet kunt bereiken wat je wilt. Tenzij je een conflict wil hebben dan is dit een goede strategie ?

En toch hoef de dag niet zo te verlopen. Bij het opstaan tover een glimlach op je gezicht en denk aan een leuke gebeurtenis die je recentelijk hebt meegemaakt. Of lees nog eens het artikel waar je ontzettend over hebt moeten lachten. Je zult zien dat je baaldagen voorbij zijn.

TIP 2 HET STEMMETJE

Ken je het verhaal van de buurman met het kapotte boor?

Nou hier komt die. Ik maak de deur open en krijg mijn huid vol gescholden van mijn buurman dat ik me het boor al kan houden!

Wat was er gebeurd. Mijn buurman was aan het boren en plots schoot er een vlam uit zijn boormachine. Het boor was kapot en hij kon niet verder met zijn klus. Hij moest nog maar een klein gaatje boren om het af te maken. Dus hij dacht ‘ik ga bij mijn buren de boor lenen’. Zo gezegd zo gedaan. Maar zijn stemmetje in zijn hoofd ging door ‘waarom zouden ze mij het boor lenen, ze zullen wel denken dat ik niet zorgvuldig ermee omga. Gelijk hebben ze want deze boor heb ik ook naar de Filistijnen geholpen’. En al lopend naar zijn buren ging dit stemmetje maar verder. ‘En dan nog laatst de steel van mijn schep die ik gebroken heb en dan nog het stuntelig gedrag van me toen ik die nagel in moest slaan en ernaast sloeg’. Ondertussen kwam hij bij de deur aan en drukte op de bel. En zijn stemmetje ging maar verder ‘Ze zullen me vast en zeker die boor niet lenen’. Ik deed de deur open en kreeg te horen ‘je kunt je de boor al houden, ik hoef het niet meer, ik ga wel een nieuwe kopen’.

Je stemmetje in je hoofd bepaald vaak hoe jij je voelt en hoe jij je gedraagt. Als je dit stemmetje kunt ‘neutraliseren of ombuigen naar vrolijk en positief’ dan lukken veel dingen wel die eerst niet lukken.

TIP 3 GLIMLACH

De magie van een glimlach werkt naar twee kanten uit. Naar je binnenwereld en naar de buitenwereld.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het effect van een glimlach is:

Je ontspant, je ademhaling wordt dieper en de bloedsomloop neemt toe. Er wordt in je hersenen endorfine aangemaakt ‘het geluk hormoon’. Je hoeft dus geen chocolade meer te eten om je gelukkig te voelen.

Tover daarom een glimlach op je gezicht. Maak je glimlach tot onderdeel van je personal branding. Het hoeft niet uitbundig te zijn, maar net genoeg om je vrolijk te voelen. Als jij je gelukkig voelt, ook tijdens conflictgesprekken, dan blijf je veel rustiger en helpt dit om meer geduld te hebben om het gesprek tot een goed einde te brengen.

Jouw glimlach slaat over op de ander, probeer het maar eens uit in een drukke winkelstraat ?

TIP 4 GLIMLACH altijd een goed idee?

Nee niet altijd. Het lijkt me logisch dat je in sommige situaties beter niet uitbundig kunt glimlachen. Zoals bij de vorige tip het genoemde conflictgesprek, de andere persoon kan dit opvatten als uitlachen.

In enkele beroepen is het aan te raden om een serieuze uitstraling te hebben, dit heeft een onderzoek uitgewezen. Dit wil niet zeggen dat je geen vriendelijk gezicht mag opzetten. Je kunt uitbundig glimlachen of je mondhoeken net niet laten hangen.

Het onderzoek gaf uit dat als we bij een besluit een hoog risico moeten nemen dat we dan graag een competent iemand tegenover ons willen hebben. We willen ervan zeker zijn dat de adviseur / verkoper weet waar die over praat. Een uitbundig glimlachende persoon wordt niet gezien als competent maar als ‘lief en warm’. En dit lief en warm hoort bij beroepen in de sociale sector, of de horeca.

Wat je vooral moet doen is nagaan hoe hoog is het risico dat de ander loopt bij jou aanbod / advies. Is het een hoog risico zorg dan voor een serieus competente uitstraling, is het een laag risico zorg dan voor een vriendelijke warme uitstraling.

Wetenschappelijke bron: Wang, Z., Mao, H., Li, Y.J. & Liu, F. (2017). Smile Big or Not?

TIP 5 POWER POSE

Dan nog je lichaamsuitstraling en je personal branding. Je kunt nog zo goed je best doen met lachen en met je gedachte en je lichaamshouding is slap dan ervaar jezelf dit ook. Met slap bedoel ik, je hoofd naar voren gebogen, je schouders hangen, je zit als een zandzak erbij. Het voelt en komt over als energieloos.

Doe daarom de power pose. Rek je eens flink uit, maak je lang, ga eens op de tenen staan, hou je schouders recht en je hoofd recht op je schouders. Je benen niet tegen elkaar klemmen maar iets uit elkaar zetten en voeten stevig op de grond. Niemand krijgt je nu nog zomaar omver. Je komt sterk, krachtig en competent over.

Profileren – personal branding kun je leren

Meer weten over (non)verbale communicatie meld je aan voor de workshop communicatie in balans of de masterclass profileren

Een loopbaanswitch? Dan is de training jezelf zijn ‘profileren en invloed’ de training om het werk te krijgen dat jij wenst.

Met vragen neem contact op  en /of maak een vrijblijvende afspraak.

 

Heb je last van werkdruk, stress of zelfs een burn-out? Op onze boerderij in Bocholtz kom je tot rust. We zoeken uit waarom je bent vastgelopen en waar die stress vandaan komt. Na enkele sessies sta je weer stevig en veerkrachtig op je benen. Werkgevers kan ik helpen om het ziekteverzuim en stress onder hun medewerkers te verlagen.