Ervaar de persoonsgerichte, deskundige en vooral
effectieve manier waarop en Wat nu?! u kan ondersteunen.

Werkgevers

Ziekte of demotivatie van medewerkers is vervelend voor beide partijen.

Zowel omdat er heel veel komt kijken bij vervanging of invulling van een lege werkplek, maar ook omdat je een gewaardeerde collega mist.

Als werkgever kijk je echter ook nog naar een heel andere kant van de medaille: de continuïteit en kosten.

Mijn naam is Carin Höppener van en Wat nu?! en ik help werkgevers en werknemers met stress vermindering en het behouden van werkmotivatie. Hierin coach en adviseer ik de werkgever en de werknemer.

Continuïteit in gevaar

Bij ziekteverzuim staat het verlies van continuïteit om de hoek te kijken. Ook als je veel verloop hebt is de continuïteit in gevaar. Met daarnaast de huidige schaarste op de arbeidsmarkt duurt het heel lang om een lege werkplek te vullen. Het is des te belangrijker dat je werknemers gezond, zonder werkstress en gemotiveerd aan het werk zijn.

Een pandemie en ook een griepepidemie, daar is niet veel aan te doen. Althans, dit zeggen velen. Ik ken gemotiveerde mensen die met koorts en griep toch gewoon naar de werkplek gaan. Dit is niet goed want zij stellen op die manier de hele organisatie bloot aan virussen. In dit geval dienen medewerkers beter te leren naar hun lichaam te luisteren. Uiteraard heb je ook medewerkers die bij elk kuchje blijven ze thuis, het is belangrijk om balans te vinden.

Gemotiveerde medewerkers hebben net zoveel kans om door werkstress uit te vallen. Ze vinden deze balans niet tussen werk en rust.

Hoe krijg je dit in balans en wat kan je daar als werkgever aan doen? Hier kan ik je bij helpen.

Kosten ziekteverzuim

Gemiddeld kost een langdurige zieke medewerker de werknemer rond de €400 per dag.

Voor kort verzuim klopt dit bedrag niet. Meestal neemt een collega het werk over of kan het werk even blijven liggen. Op die manier stijgt de werkdruk voor deze collega die de zieke medewerker vervangt. Ook deze medewerker kan dit niet lang volhouden. Wanneer de kortdurend zieke medewerker terug komt dan kan deze door al het werk dat is blijven liggen, de bomen door het bos niet meer zien. Met als gevolg: werkstress.

Werkstress hoeft niet altijd te leiden tot verzuim. We hebben stress nodig om te kunnen presteren, en soms zorgt het ook voor efficiëntie en creativiteit. Het mag alleen niet te lang duren. Want dan kan de ‘gezonde’ stress omslaan in het ervaren van hoge werkdruk en in het ergste geval ontstaat langzaam maar zeker chronische stress. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Gezien de kosten van een langdurig psychisch uitgevallen medewerker, is het goed voor de werknemer om preventief medewerkers gezond om te leren gaan met werkstress.

Wat kun jij als werkgever doen?

Als werkgever kun je hier zeker veel aan doen. Het is vooral belangrijk om aandacht voor je werknemers te hebben. Dit is een taak voor de leidinggevende, zou je zeggen. Het is echter cruciaal dat ook de directie en het managementteam dit ondersteunen. Zorg ervoor dat hier tijd in wordt gestoken, zodat jouw medewerkers minder snel mentaal ziek worden en uitvallen.

Het gaat hier om aandacht en een omgeving creëren waarbij het natuurlijk is om feedback te geven en te ontvangen. Hierdoor krijgt iedereen inzicht en creëer je begrip in elkaar en voor elkaar. Ook zal dit de werknemers inzicht geven in zichzelf. Ze leren dan deze vragen o.a. te beantwoorden ‘waardoor heb ik stress?’, ‘wat motiveert mij?’, ‘wat wil ik en wat wil mijn werkgever?’.

Hierdoor ontstaat er balans in wat de werkgever verwacht en de werknemer kan bieden.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik kan vanuit mijn Human Resource achtergrond jou als werkgever preventief adviseren en medewerkers preventief en curatief coachen bij hun loopbaan en (chronische) werkstress. Dit hoeven niet altijd hele lange en dure begeleiding te zijn.

Pak bijvoorbeeld de korte maar toch heel effectieve groepstraining van 2,5 uur: ‘leer gezond omgaan met werkstress’. Medewerkers krijgen in tijdens deze training handvaten om hun zelfmanagement en weerbaarheid tegen stress te verhogen.

Ben jij klaar om jouw bedrijf en je medewerkers te helpen?

Preventief

Er zijn verschillende mogelijkheden tot preventieve coaching en begeleiding:

  • Korte individuele trajecten een mogelijkheden. Zo kan ik nagaan waar de medewerker stress van krijgt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de inhoud van werk, de omgevingsfactoren, de communicatie onderling op het werk of thuissituaties.
  • Leidinggevende begeleiden om werkstress uitval bij medewerkers te verminderen door de juiste interactie op het juiste moment.
  • Loopbaancoaching om te bepalen wat je medewerker graag nu en in de toekomst wil. En uitzoeken hoe dit past binnen jouw organisatie zodat de continuïteit wordt gewaarborgd.
  • Korte trainingen: mindfulness, mindful aan het werk, DISC team (gedragsscan om inzicht te krijgen in het groepsproces en de medewerker in zichzelf), Roos van Leary (om de interactie tussen de teamleden te verbeteren).

Curatief

Ook zijn er verschillende opties voor curatieve coaching en begeleiding:

  • Begeleiding van medewerkers met een burn-out – overspannenheid – werkstress, tot aan de re-integratie in het eigen werk. 
    Ik pas hierbij de CSR®-Methode toe. Dit betekent dat er wordt gecoacht op drie niveaus: Lichaam, gedrag en psyche. Veel werkgevers hebben al positief reageerd op deze begeleiding.
  • Samen met Spoor2 en outplacement transitietraining; Als module zetten werkgevers de transitietraining of rouwen om verlies van werk in bij Spoor2 voor organisatieveranderingen en/of outplacement trajecten in. Medewerkers komen soms niet meer vooruit en zijn verlamt door de situatie. 

    Na een online training en enkele gesprekken kan de medewerker weer vooruit. Ik doe deze begeleiding in samenwerking met psycholoog Janske van Eersel.  Zij is in juni 2022 gepromoveerd op het onderwerp rouwen om verlies van werk.

    Na dit transitie traject ervaart 92% van de deelnemers geen rouwklachten meer en maken zij de overstap naar ander werk.

De afgelopen jaren heeft En wat nu?! al vele medewerkers gecoacht in stressvermindering en bij loopbaanvragen. Wil je meer weten over de preventieve of curatieve aanpak van en wat nu?! of wil je aan de slag met een van de bovengenoemde trainingen? Neem dan contact met mij op:

Werkgeluk

Werkgeluk is cruciaal voor zowel individuen als organisaties. Het streven naar werkgeluk draagt bij aan productiviteit, betrokkenheid en veerkracht op de werkplek. 

Download Whitepaper Werkgeluk