Ervaar de persoonsgerichte, deskundige en vooral
effectieve manier waarop en Wat nu?! u kan ondersteunen.

Werkgever

Vervelend voor je medewerker. En ook vervelend voor jou als je medewerker ziek is of ongemotiveerd aan het werk is.

Niet alleen omdat er heel veel komt kijken bij vervanging of invulling van de lege werkplek. Maar ook omdat je een gewaardeerde collega mist. 

Als werkgever kijk je echter ook naar een heel andere kant van de medaille: continuïteit en de kosten. 

Mijn naam is Carin Höppener van En Wat nu?! en ik help werkgevers en werknemers met stress vermindering en werkmotivatie te behouden. Ik coach en adviseer de werkgever en de werknemer hierin. 

Continuïteit in gevaar

Bij ziekteverzuim staat het verlies van continuïteit om de hoek te kijken. Ook als je veel verloop hebt is de continuïteit in gevaar. Met daarnaast de huidige schaarste op de arbeidsmarkt duurt het heel lang om de werkplek in te vullen. Het is des te belangrijker dat je werknemer gezond, zonder werkstress en gemotiveerd aan het werk is. 

Een pandamie en ook een griep-epidemie daar is niet veel aan te doen. Zou je zeggen. Ik ken gemotiveerde mensen die met koorts en griep gewoon naar de werkplek gaan. NIET goed want zij steken de hele organisatie aan. Medewerkers dienen dan inzicht te krijgen waar ze mee bezig zijn. En uiteraard heb je ook de medewerker die net aan de andere kant staan, bij elk kuchje blijven ze thuis.

Ook ken ik gemotiveerde mensen die door werkstress uitvallen. Ze vinden niet de balans tussen werk en rusten. 

Hoe krijg je dit in balans? 

Kosten ziekteverzuim

Gemiddeld kost een langdurige zieke medewerker tegen de €400 per dag.  

Voor kort verzuim klopt dit bedrag niet. Meestal vervangt een collega of kan het werk even blijven liggen. En ……. de werkdruk stijgt voor de collega die de zieke medewerker vervangt. Ook deze medewerker kan dit niet lang volhouden. En als je kortdurend zieke medewerker terug komt dan kan die door al het werk dat is blijven liggen, niet meer door de bomen het bos zien. Met als gevolg werkstress.

Werkstress hoeft niet altijd te leiden tot verzuim. We hebben stress nodig om te kunnen presteren, en soms zorgt het ook voor efficiëntie en creativiteit. Het mag alleen niet te lang duren. Want dan kan de ‘gezonde’ stress omslaan in het ervaren van werkdruk en in het ergste geval ontstaat langzaam maar zeker chronische stress. Echter dit verschilt van persoon tot persoon. 

Gezien de kosten wat een langdurig psychisch uitgevallen medewerker kost, is het goed om preventief medewerkers gezond om te leren gaan met werkstress. 

Wat kun je doen?

Als werkgever kun je hier veel aan doen. Vooral aandacht voor je werknemers hebben. Hier is een taak voor de leidinggevende weggelegd, zou je zeggen. Ook de directie en het managementteam zal dit moeten ondersteunen. Ondersteunen zodat hier tijd wordt ingestoken. En weet dat dit er onder anderen voor zorgt dat mensen minder snel mentaal ziek uitvallen. 

En ik heb het niet over softe aanpak. Het gaat hier om aandacht waarbij het natuurlijk is om feedback te geven en te krijgen. Waardoor mensen inzicht en begrip krijgen in elkaar en voor elkaar. En ook de werknemers inzicht in zichzelf krijgt: waardoor heb ik stress, wat motiveert mij, wat wil ik en wat wil mijn werkgever. 

Hierdoor ontstaat er balans in wat de werkgever verwacht en de werknemer kan bieden.

Wat kan ik voor jou doen?

Ik kan vanuit mijn Human Resource achtergrond de werkgever adviseren op preventief vlak als ook medewerkers preventief en curatief coachen bij hun loopbaan en (chronische) werkstress. En dit hoeven niet altijd hele lange en dure begeleiding te zijn. 

Pak bijvoorbeeld de korte maar toch heel effectieve groepstraining van 2,5 uur: ‘leer gezond omgaan met werkstress’. Medewerkers krijgen handvaten om hun zelfmanagement en weerbaarheid tegen stress te verhogen. 

Preventief

korte individuele trajecten om na te gaan waar de medewerker stress van heeft. Dit kan zijn van de inhoud van werk, omgevingsfactoren tot aan de communicatie onderling en thuissituaties. 

Leidinggevende begeleid om uitval door werkstress bij medewerkers te verminderen door de juiste interactie op het juiste moment. 

Loopbaancoaching om na te gaan wat wil je medewerker nu en in de toekomst. En hoe past dit in je organisatie zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. 

Korte trainingen: mindfulness, mindful aan het werk, DISC team – gedragsscan om inzicht te krijgen in het groepsproces en de medewerker in zichzelf, ROOS van LEARY om de interactie tussen de teamleden te verbeteren

Curatief

  • Medewerkers met een burn-out – overspannenheid – werkstress, begeleiden tot aan de re-integratie in het eigen werk. 
    Ik pas bij deze CSR®-Methode toe. Dit betekent dat er wordt gecoacht op drie niveaus: Lichaam, gedrag en psyche. Werkgevers reageren positief op deze begeleiding.
  • Bij Spoor2 en outplacement de transitietraining; Als module zetten werkgevers de transitietraining of ook wel rouwen om verlies van werk in bij spoor2, organisatieveranderingen en/of outplacement trajecten in.   Medewerkers komen soms niet meer vooruit en zijn verlamt door de situatie. 

    Met een online training en enkele gesprekken kan de medewerker dan weer vooruit. Ik doe deze begeleiding in samenwerking met Janse van Eersel, Psycholoog.  Zij is aan het promoveren op rouwen om verlies van werk: janske van eersel

    Met dit transitie traject ervaart 92% van de deelnemers geen rouwklachten meer en maken zij de overstap naar ander werk. 

De afgelopen jaren heeft En wat nu?! al vele medewerkers gecoacht in stressvermindering en bij loopbaanvragen. 

Wil je meer weten over de preventieve of curatieve aanpak van En wat nu?! neem dan contact op:

 

Loopbaan- coaching en stressbegeleiding op de boerderij.

Onze boerderij “Onger Jen Eech’ ligt al ruim 200 jaar prachtig gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, op de Bocholtzerheide.