Hoe sterk iemand ook in zijn of haar schoenen staat,
soms komt verlies zo hard aan dat men door het ijs zakt.

(Werk)verlies

Omgaan met (werk)verlies

Rouw en verlies (om werk) kan een onverwacht effect hebben. Hoe sterk iemand ook denkt te zijn, ellendige situaties zoals deze zorgen vaak voor onvoorziene reacties. Vooral voor mensen die erg zelfverzekerd zijn voelt een zware reactie vaak aan als een enorme schok. Je ziet deze mensen dan ook vaak bijna letterlijk stilvallen.
 
Het goed omgaan met (werk)verlies is belangrijk om problemen te voorkomen. Verlies en rouw kan namelijk voor problemen zorgen, op zowel lange als korte termijn. Vaak duwt men het verlies weg en dit kan daardoor later terugkomen in de vorm van werkstress, een burn-out of andere psychische of fysieke klachten. Te vaak zien we dat mensen pas na enkele jaren echt geconfronteerd worden met hun gevoelens.
 
In (werk)verlies begeleiding heeft en Wat nu?! zich de afgelopen jaren gespecialiseerd. Verlies en rouw hebben niet altijd te maken met de dood. Ook ingrijpende gebeurtenissen op het werk zoals gedwongen ontslag of grote organisatieveranderingen veroorzaken stressgevoelens. Dat geldt ook voor grote veranderingen in de privésfeer. En Wat Nu?! biedt geborgenheid, een schouder om uit te huilen en op zijn tijd een blik naar voren. Zo wordt het leven na verloop van tijd weer opgepakt, en is alleen de herinnering er nog met soms een lach en een traan.

Spoor2 en outplacement transitietraining
Medewerkers komen soms niet meer vooruit en zijn verlamt door de situatie. Als oplossing hiervoor, kunnen werkgevers transitietraining of rouwen om verlies van werk in zetten bij Spoor2 voor organisatieveranderingen en/of outplacement trajecten. 

In samenwerking met psycholoog Dr. Janske van Eersel geef ik een online training en voer ik enkele gesprekken met de desbetreffende medewerkers om ze weer vooruit te helpen. Janske van Eersel is in juni 2022 gepromoveerd op het onderwerp rouwen om verlies van werk.

Na dit transitie traject ervaart 92% van de deelnemers geen rouwklachten meer en maken zij de overstap naar ander werk.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek

(Werk)verlies begeleiding
Bij en Wat nu?! zijn er nog drie andere werkwijzen rondom (werk)verlies mogelijk. Therapie met ondersteuning van mijn ezels, meditatie – klankschalen en creatieve therapie. Samen overleggen we in een vrijblijvend kennismakingsgesprek welke methode het beste bij jou past. Ook is een combinatie mogelijk.

Bewustwording
Bij alle methoden maak ik gebruik van bewustwording. Bewustwording, ofwel mindfulness, is het leven in het heden. Het niet meer leven op de automatische piloot. Hierbij train je jezelf om met volle aandacht in het moment te zijn en te blijven. Mensen zijn vaak geneigd om veel tijd door te brengen in het verleden of zich continu zorgen te maken over de toekomst. Dit zorgt ervoor dat je niet meer kunt genieten van het moment zelf. De boerderij is de perfecte omgeving om aan bewustwording te werken. De omgeving, de dieren, de rust. Zelfs het knuffelen van een ezel past binnen het concept. Alle zintuigen worden geprikkeld.
 
Lees hieronder meer over de drie methoden die en Wat nu?! aanbiedt voor het verwerken van (werk)verlies.

Boerderij en ezels

De eerste werkwijze is met mijn metgezellen, de ezels. In de natuur zijn geeft automatisch al meer rust. Ezels zijn intuïtieve dieren, waardoor zij warme schouders zijn om even tegenaan te leunen. Zij nemen je emotie over, waardoor het makkelijk is om tot jezelf te komen en de emotie die er op dat moment is te laten stromen. Dit past goed in de eerste fase van (werk)verlies therapie. Als coach zal ik voor en na de behandeling nagaan welke emotie en gedachte je leven op dat moment beheersen en wat de behandeling met je gedaan heeft. De boerderij ondersteunt met haar bijzondere omgeving, voor bijzondere mensen, jouw herstel.
Mocht je liever geen contact met dieren maken, dan is het ook mogelijk om alleen met mij in gesprek te gaan over emoties. Hoe dan ook, we gaan samen op zoek naar wat je nodig hebt in jouw rouwproces.

Meditatie en klankschaal

De tweede werkwijze is vanuit meditatie op zoek gaan naar je innerlijke kracht. Hierbij wordt de klankschaal ingezet. Meditatie is een middel om in het hier en nu te komen. Wanneer je rouwt, merk je dat niet alleen aan je emoties, ook je lichaam rouwt mee. Soms voel je je moe of grieperig. Andere fysieke verschijnselen zijn spanning in de schouders of op andere plekken in je lichaam. Ook hoofdpijnen, maagklachten en verkramping van spieren kunnen ontstaan in een rouwperiode.
 
Alle meditatie oefeningen zijn erop gericht op bewustwording. Door de adem te verbinden met je lichaam voel je je rustiger en meer in balans. Een klankschaal behandeling helpt om de fysiek spanningsverschijnselen te verlichten. Voor en na de oefeningen bespreken we de ontwikkeling van jouw proces.

Creatieve Therapie

De derde werkwijze is een creatieve werkvorm van begeleiding met tekenen en schrijven of wandelen en bewegen. Al deze vormen helpen je om je emoties te uiten op een andere manier dan alleen praten.
 
Samen bepalen we welke vorm, of een combinatie daarvan, het beste bij jou past. Het doel is dat jij door je rouwproces komt en je weer van het leven kunt genieten.

Wie betaalt?

Vaak zal een werkgever (een deel van) de kosten op zich willen nemen voor een traject bij ‘en Wat nu?!’ Hieronder zet ik de mogelijkheden op een rijtje.

Bij een burn-out 
Een werkgever is bij de diagnose burn-out heel vaak bereid om voor de begeleiding te betalen, vooral omdat dit onder de beroepsziekte valt. De diagnose voor een burn-out moet wel door de huis-, bedrijfs- of arbo-arts worden gesteld. Jijzelf en de werkgever hebber er baat bij om zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast is en voelt de werkgever zich verantwoordelijk voor zijn werknemer waardoor hij graag voor het coaching traject betaalt.

Bij stress 
Bij werkstress, werkdruk, overspannenheid of prestatie afname door stress, zijn werkgevers ook vaak bereid om (een deel van) de kosten van een coachingstraject te vergoeden. Hiervoor hebben organisaties allerlei financiële potjes waar de begeleiding uit kan worden betaald. Bijvoorbeeld uit het vitaliteitsbudget, ontwikkelingsbudget, scholingsbudget of loopbaanbudget.  

Bij verlies & rouw 
Het kan zijn dat je niet verder komt omdat je een verlieservaring hebt gehad. Je denkt dan misschien allereerst aan het verlies van een dierbare. Maar je kan ook een verlieservaring hebben als je werk sterk is veranderd of als bijvoorbeeld je naaste collega is ontslagen. Ook dan is coaching een manier om het werk weer beter op te kunnen pakken. Het is ook in zo’n situatie goed om te informeren of de werkgever bereid is (een deel van) de coaching te betalen. Dan kunnen mogelijk ook potjes als het vitaliteitsbudget of het ontwikkelbudget worden ingezet.  

Durf je niet? 
Het kan zijn dat je het zelf lastig vindt om de betaling van de coaching aan te vragen bij je werkgever. Geen punt; ik kan je daarbij helpen.

Geen financiële ondersteuning van je werkgever? 
We gaan samen kijken naar jouw financiële middelen en mogelijkheden. Het kan zijn dat jouw werkgever geen budget heeft of vrijmaakt voor de begeleiding. Ook dan is het goed om contact met mij op te nemen. Begeleiding naar herstel en veerkracht is goud waard voor je gezondheid en geluk. Graag wil ik samen met je kijken hoe we met jouw financiële middelen het coachingstraject alsnog kunnen vormgeven.

ZZP’ers
Zelfstandig ondernemers kunnen de kosten voor een coaching traject gewoon boeken als (preventieve) stressbegeleiding of als scholingskosten. Soms vergoedt je verzekering ook geheel of gedeeltelijk de kosten, dus check dit in je arbeidsongeschiktheidspolis. 

De professionaliteit en geheimhouding van en Wat nu?! 
Deze professionaliteit houdt ook in dat de werkgever alleen op de hoogte is van de begeleiding en niet van de inhoud van de gesprekken. Soms kan het handig zijn de werkgever een voortgangsrapportage te geven en bij een tweede spoorbegeleiding moet dit. Voordat dit gedeeld wordt, heb jij vooraf de rapportage gelezen en inspraak gehad in wat ik de werkgever toestuur. Ook als een werkgever mij belt om te vragen hoe het traject verloopt, zal ik geen inhoudelijke informatie verstrekken.

Wat je moet weten over rouw!

Kun je het rouwproces versnellen?

Loopbaan- coaching en stressbegeleiding op de boerderij.

Onze boerderij ‘Onger Jen Eech’ ligt al ruim 200 jaar prachtig gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, op de Bocholtzerheide.