Hoor, wie klopt daar? Mijn hart gaat niet alleen harder kloppen vol verwachting, maar ook door de decemberstress. Decembermaand, wintermaand is een rust maand. De natuur gaat rusten en voor ons mensen is het ook goed om een tandje terug te nemen. Winterslaap is het ene uiterste en dag en nacht rennen om maar alles in huis te hebben voor Sint, Kerst en Nieuwjaar is het andere uiterste.
Tijdens de feestdagen hebben we altijd het idee dat alles perfect moet zijn. Conflicten die er door het jaar waren, worden weggewuifd alsof er niets aan de hand is. Het huis dient er uit te zien als het gezellige huis uit de kerstfilm: met lichtjes, kerstboom, kaarsjes, geen rommel en heel veel blije mensen.
We willen cadeaus uitdelen met Sint en met Kerst, alsof we een miljoen in de loterij hebben gewonnen! En dan nog nieuwe feestelijke kleren kopen om er leuk uit te zien, eten inslaan en koken voor alle gasten, kerstwensen versturen, en dat alles met een lach op het gezicht. Met de jaarwisseling weer dezelfde stress, om er weer een leuke en fijne oud en nieuw van te maken.
Deze decemberstress kan je ook omzetten in decemberplezier en ontspannenheid. Daarom wil ik vier manieren om 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐬𝐭𝐫𝐞𝐬𝐬 te vermijden met jullie delen. Hierdoor zul jij je meer ontspannen voelen en is de sfeer nóg beter!
Tip 1: Wees eerlijk tegen jezelf en voorkom de decemberstress.
We willen dat de feestdagen ontspannen verlopen, maar het is bij veel mensen een en al stress. De feestdagen zijn vooral veel ‘schone schijn’. Stop met jezelf wijsmaken dat met de feestdagen alles perfect moet zijn. Streef dit niet na, het levert alleen maar stress op.
Wees eerlijk tegen jezelf en ervaar wat je werkelijk wilt. Maak een keuze en leef dit na. Het levert je een ontspannen en gezellige decembermaand op.
Tip 2: Bepaal een budget.
Veel stress met de feestdagen komt door financiële zorgen. Je wil veel en het gaat niet. Voorkom impulsaankopen. Plan daarom van tevoren wat je met de feestdagen wil. Door prioriteiten te stellen en een budget te bepalen, kom je heel ver zonder financiële zorgen. Leg dit budget naast onderstaande lijst bij tip 4 en kijk of je de feestdagen toch anders gaat vormgeven.
Kijk met een tevreden blik naar dat wat je wél allemaal kunt realiseren. Dit helpt echt! Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je tevreden en gelukkig bent. En dit begint met je gedachten. Kijk naar dat wat je al hebt.
Tip 3: Wat moet écht?
In december heb je een overvolle agenda: pakjesavond, kerstdiners, nieuwjaarsborrels enz. Je komt tijd tekort om alles na te lopen en alles voor te bereiden: surprise gedichtjes maken, creatieve surprise cadeaus inpakken, inkopen doen voor de feestdagen, je huis op orde brengen, eten klaarmaken, kerstkaarten schrijven en je dagelijks werk doorzetten. Ook hier is het goed om een keuze te maken. Wat heeft prioriteit, wat kan je versimpelen of wat kan je gewoonweg schrappen?
Tip 4: Bedenk hoe je het gaat organiseren.
Wat wil jij met de feestdagen? Doe het niet voor de ander, maar ga eens na wat jij wilt doen. Kruis twee van de onderstaande zes items aan en focus jezelf daarop. Lees dan welke opties je kunt kiezen om dit makkelijker te organiseren en maak ook daaruit een keuze.
Kruis aan:
▢ 1. Een gezellig diner met familie
- ▢ Thuis:
- a. Zelf koken. Door een tafel feestelijk aan te kleden met wat groen van buiten en een kaarsje, is het maal op tafel al snel een feestmaal, ook al is het eten wat simpeler
- b. Maaltijd laten bezorgen
- c. Samen koken; iedereen neemt iets mee en/of iedereen kookt één gang
- ▢ Je laten uitnodigen
- ▢ Buitenshuis in een restaurant eten
▢ 2. Mooie cadeaus (met een rijmpje) op Kerstavond
- ▢ Zelfgemaakt cadeau voor kerst
- ▢ Versje laten maken door iemand anders
- ▢ Cadeaus kopen (samen op stap met …)
- ▢ Een envelop of creatieve knutsel
- ▢ Geen cadeau, maar een gezellige avond met een spelletje of een uitje, lekker samen bijkletsen
▢ 3. Uitrusten van de hectiek de afgelopen maanden
- ▢ Uitslapen
- ▢ Wandelen
- ▢ Naar de film
- ▢ Thuis op de bank met een goed boek, muziek
- ▢ Anders, nl. …
▢ 4. Sfeervol en warm huis
- ▢ Een stylist inhuren
- ▢ Met vrienden of het gezin het huis aankleden
- ▢ Kant-en-klare decoratie kopen
- ▢ Zelf elke week decoratie maken; groen van uit de tuin etc.
- ▢ Het simpel houden, kleine toevoegingen kunnen veel impact hebben
▢ 5. Conflicten bijleggen
- ▢ Een goed voornemen voor 2023
- ▢ Het schuldgevoel aan de kant zetten en de situaties laten zoals ze zijn
- ▢ Conflicten uitpraten voordat de feestdagen beginnen
▢ 6. Mezelf leuk aankleden
- ▢ De kleren van vorige kerst hangen al klaar
- ▢ Nieuwe kleren kopen
- ▢ Na de kerst kleren in de uitverkoop kopen
Hopelijk heb je niet stiekem alles aangekruist… Het volgende jaar kun je altijd weer andere prioriteiten stellen.
Hoe ziet mijn decembermaand eruit?
Hierboven stelde ik voor twee prioriteiten te kiezen en je daar deze maand op te focussen. Mijn keuze is: gezellig samenzijn met familie en de kerstsfeer proeven / aanbrengen.
Dit doe ik op de volgende manier:
- Sint Nicolaasavond, dit was dit jaar bij mijn jongste zoon en de kleinkinderen. Bij de kringloop heb ik kinderspeelgoed gekocht. De kinderen zijn 20 maanden en 3,5 jaar. Ze zien het verschil nog niet of het uit de winkel komt, ze vinden het uitpakken gewoon leuk, daarom was dit de perfecte keuze.
- Huis versieren; kerstversiering aanbrengen, na sinterklaas ben ik begonnen met versieren. De kerstboom van vorige kerst heeft het buiten niet overleefd. De ezels waren ontsnapt en hebben de boom kaal gevreten. Daarom dit jaar geen echte kerstboom. Ik breng kerstversiering aan in mijn planten en aan de muren. Zo hoef ik geen nieuwe kerstversiering te kopen.
- Voor de kerst naar kerstmarkten en uitjes met gezin en/of familie; gezellig samen kerstsfeer proeven. 2 kerstmarkten staan al vast: de kerstmarkt bij Asini en met de kerststoomtrein van Simpelveld naar Valkenburg. De kerstmarkt bij Asini is extra speciaal voor mij. Dit is namelijk een zorgboerderij waar mensen met een beperking hun kerstspulletjes verkopen. Dit vind ik altijd heel fijn om naartoe te gaan en mee in contact te komen. Ze vertellen met passie over hun spullen en zijn trots op dat wat ze kunnen. Een aanrader!
- Geen kerstdiners bijwonen bij verenigingen; die heb ik afgezegd. Wel heb ik twee kerstoptredens met de mandolineclub in een bejaardenhuis en voor leden van de Reumastichting in mijn planning laten staan.
- Op kerstavond is mijn man jarig. Er komen dan 10 gasten ’s avonds eten en 7 gasten overdag op de koffie en vlaai. Ik wil een feestelijk menu dat op 24 december makkelijk gemaakt is, zodat ik ook van de dag kan genieten. Mijn twee zonen helpen daarom mee met koken. Inkopen op doe ik 22 december en op 23 december bereiden we het eten voor en vertellen we het eerste kerstverhaal tussen de dieren. Veel bezoekers hebben zich al aangemeld en de chocomel is al gekocht!
- Cadeautjes voor Kerst; daar doen we niet aan. Deze hebben we met Sinterklaas al gekregen.
- Tijdens de kerstdagen op bezoek bij mijn moeder en broer. Mijn moeder maakt elk jaar op eerste kerstdag een warme maaltijd waar wij allen voor uitgenodigd zijn.
- Oudjaarsavond; gezellig thuis met manlief en de dieren. We houden een oogje in het zeil bij de dieren. Ze vinden dat vuurwerk namelijk maar niks.
- Nieuwjaarsdag; nieuwjaarswensen op gemeentehuis en in de kerk.
Mijn budget: €150 voor de kleine cadeaus met sinterklaas, het eten op kerstavond, en de entree en versnaperingen op de kerstmarkten.
En tussendoor verdienen de dieren natuurlijk ook gewoon aandacht, dat gaat altijd door. Je kunt de ezels, de kippen, de katten, de hond, de slang en onze hangbuikzwijntjes niet uitleggen dat het pakjesavond is, dat we een verjaardag vieren of dat het kerst of nieuwjaar is.
Deze aandacht geven mijn man en ik graag, want we zijn samen en de verzorging van de dieren brengt ons veel rustmomenten.
Ik verheug me al op de momenten in december met mijn gezin en familie en met mijn eigen kerstezels 😉
Mocht je in of na deze drukke decembermaand ook even toe zijn aan een rustmoment, kom dan langs bij de kerstezel(s) en het kerstverhaal voor de kinderen. Hiervoor moet je je dan wel even aanmelden. Stuur me een berichtje via info@enwatnu.com!
Ik wens je hele fijne en vooral relaxte feestdagen toe!